gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»ГМО домати лекуват сърдечни болести

ГМО домати лекуват сърдечни болести

ГМО домати
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

България е една от страните в Европейския съюз с най-много смъртни случаи вследствие на атеросклеротични увреждания на сърдечните и мозъчните съдове. Още по-неприятен е фактът, че все по-млади хора са засегнати от болестта.

Съществуват различни медикаменти, които могат да помогнат при състояние като атеросклероза. Те биха могли да „почистят” натрупаната плака по вътрешните стени на артериите, вследствие на което артериите няма да загубят своята еластичност и рисковете като инфаркт и сърдечен удар ще намалеят значително.

Не много хора обаче са съгласни да прибегнат до тези медикаменти, тъй като те, естествено, имат и своите странични ефекти.

домати

Има, разбира се, и други варианти да подобрим състоянието си – най-лесно би било да започнем да водим по-здравословен живот. На първо място да се храним правилно, да повишим двигателната си активност, да откажем цигарите.

Това определено ще промени състоянието ни, но учени твърдят, че съвсем скоро в борбата с атеросклерозата ще се присъедини и генномодифициран домат.

консумация на домати

Тези домати са създадени от изследователи в американския медицински колеж “Дейвид Гефен“. Те са модифицирани да синтезират аминокиселинно съединение, пептид, което е по-познато с наименованието 6F.

Този пептид би могъл да помогне, тъй като успешно имитира намаляващи плаката механизми на ApoA-1. Той пък е основният белтък на т.нар. добър холестерол.

Учените твърдят, че дори този домат да се яде само един път в седмицата, той отново ще успее да намали нивото на атеросклеротична плака, ще намали значително риска от артериални възпаления.

Освен това ще помогне нивата на HDL–холестерола („добрият” холестерол) да се повишат и да се намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Изследователите на терапевтичния домат твърдят, че белтъкът 6F бил много по-ефективен от молекулата ApoA-1, която имитира. Белтъкът може да се приема само с помощта на тези нови домати, няма необходимост да се изолира или да се пречиства, дори не са необходими допълнителни медикаменти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
eva
eva
31.10.2014 13:18
голяма глупост е това
0
0
Анонимен
Анонимен
01.09.2013 11:58
Вие луди ли сте? ГМО полезно? Не трябва да ви разрешават да пишете
0
0
Веселин
Веселин
03.08.2013 14:14
Здравейте на всички! Тази статия е написана от некомпетентен човек, който омаловажава истината и не зачита здравето на хората. Чел съм много информация за ГМО, достигнал съм до извода че е карайно вреден за консумация, така че направете си сметка, не всичко което четете в интернет е вярно, БОГ да ви пази от измамите на този свят, и да четете Библията, в която пише истината за спасението на човечка от смърта. Успех!
2
1
ети
ети
31.07.2013 10:47
По- малоумна статия няма, полезно ГМО...добре че го забраниха в Европа и няма как да ни пробутат тия отрови вече
1
0