gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Човек и храната - интересни факти

Човек и храната - интересни факти

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Хранене
Метален сушилник за съдове на два етажа-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
52.00 лв.
41.60 лв.
Виж ››

Сред интересните факти, които свързват храната и човека, е времето, за което се усвояват от организма различните видове храни.

За 1-2 часа това се случва с кафето, какаото, бульонът, прясното и киселото мляко, рохките яйца, ориза и сварената риба. От 2 до 3 часа организмът усвоява твърдо сварените яйца, омлетите, сварените картофи и хляба.

От 3 до 4 часа са ни необходими, за да усвоим свареното пилешко и телешко месо, а също така ръжения хляб, ябълките, морковите, спанака, пържените картофи и шунката, както и печената риба.

Храносмилане

От 4 до 5 часа отнема усвояването на бобовите култури, както и на печеното месо. От 5 до 6 часа отнема усвояването на гъбите.

Сладолед

Много хора обичат авокадо, но малцина знаят, че то е един от най-лесно усвоимите продукти. То е много полезно за кръвта и предотвратява анемията.

Ако страдате от високо кръвно, редовно хапвайте по един нар, или пийте сок от нар. Нарът съдържа ценната елагова киселина, която намалява кръвното налягане.

Има много интересни факти за сладоледа, които не са известни на широката публика. Така например първият сладолед е създаден през 3000 година преди новата ера в Китай. То представлявало смес от лед и мляко, допълнена с парченца портокал и зърна от нар.

През 380 година преди новата ера Хипократ съветва пациентите да хапват замразен крем, който подобрява здравето. През петдесетте години на миналия век група британски учени, сред които и младата Маргарет Тачър, измисля начин за получаването на така наречения мек сладолед, който прилича на крем. След кариерата си на учен Маргарет Тачър става политик.

Бургери

Друг интересен факт за сладоледа е, че в Украйна от началото на хилядолетието се произвежда сладолед със сланина, която е местен популярен продукт.

За ядките също има интересни факти. Така например шам-фъстъкът се е използвал навремето за приготвяне на амулети срещу природни катаклизми.

Не е много известно едно наистина важно свойство на ядките кашу – те повишават репродуктивната способност на мъжете и повлияват добре токсикозата при бременни жени. Подобно е и свойството на орехите – жителите на Кавказ смятат, че тези ядки лекуват половото безсилие при мъжете.

Бадемът е полезен за хората, които имат склонност към заболяване на сърдечно-съдовата система. За тях се препоръчва да консумират не по-малко от 100 грама бадеми седмично.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати