Яжте два пъти на ден и отслабвайте

Яжте два пъти на ден и отслабвайте

Хранене

Според резултатите от ново чешко проучване, ако се храним два пъти дневно, ще имаме по-голям успех в свалянето на излишни килограми, в сравнение с похапването на честите, но малки порции.

От известен период от време, когато стане дума за килограми и храна, основното което чуваме е, че правилното хранене е с няколко порции на ден, но пък малки количества. Новото изследване, което е направено в Прага се опитва да обори тази информация.

Учените провели изследването дори твърдят, че в тези две хранения може да има същото количество калории, но отслабването ще бъде доста по-ефективно, отколкото с похапването по-често. Изследователите са ръководени от Хана Калеова от Института за клинична и експериментална медицина в Прага.

Хапване

Открили са, че хора, които боледуват от диабет 2 тип, са свалили повече килограми хранейки се два пъти дневно, отколкото при яденето 6 пъти на ден, при положение, че калориите са еднакви. За да бъде проведено изследването, ръководителят разделил 54-мата участници в две отделни групи.

Хранителните режими продължили дванадесет седмици – единият включвал ядене 6 пъти на ден, а другият – само два пъти на ден. И при двете групи, калориите които поглъщали участниците били еднакви, както и хранителните продукти. Общият калориен прием на участниците бил намален с точно 500 калории.

Диета

Резултатите от изследването били следните - хората, които страдали от диабет 2 тип свалили килограми и в двата случая. При групата, която похапвала два пъти на ден – на закуска и на вечеря, обаче, се оказва, че загубата на килограми е по-голяма. Става дума за 1, 23 пункта от индекса за телесната маса, а при другата група – индексът се понижил само с 0, 82 пункта.

Индексът на телесна маса се изчислява с помощта на височината и теглото на човек. Той измерва мазнините в тялото ни – здравословното тегло е между 18, 5 и 24, 9 пункта. Средният индекс на телесната маса на доброволците участвали в изследването бил 32, 6 пункта.

Според други експерти, обаче храненето два пъти на ден е непрактично и те не подкрепят резултата от чешкото изследване. Според Тоби Смитсън – говорител на американската Академия за хранене и диетика, две обилни хранения на ден са абсолютно нереалистични.

Да ядеш много на обяд и закуска е почти невъзможно за голяма част от хората, на които им остава време за храна само вечер.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Многознайко
Многознайко
18.06.2015 16:25
когато тялото се храни два пъти на ден , то започва да си мисли че след първото ядене няма да има друго такова и след като е изгорило калориите от първото , започва да изгаря от натрупаните хранителни запаси в самото тяло и така се топят килограми , но такъв тип хранене , трябва да се прави само ако човек не извършва почни никаква работа и е по-скоро за хора с заседнал начин на живот.И също така трябва да се вземе в предвид че ако отново започнем да се храним повече пъти на ден , ще се получи Ѝо-Ѝо ефектът и пак ще качите бързо килограми. Също така не забравяйте че поне половината от храната ,която трябва да приемате да бъдат плодове и зеленчуци.И не забравяйте преди всяко хранене да изпивате по една чаша вода.
5
0
Ива
Ива
12.03.2015 14:27
Кой кога ще яде няма значение, защото организмите ни са различни. Моята майка беше на принципа, че тялото само си показва - тя се хранеше, когато огладнее, но не преяждаше никога и затова беше слаба. Това е - не яжте по много - ако намалите яденето, ще отслабнете задължително. Аз пък ям поне по 5 пъти на ден по малко. Но хапвайте сутрин - наскоро прочетох нещо много вярно: Има нещо общо между всички, които искат да отслабнат и не могат - те не закусват.
2
1
kiki
kiki
18.06.2015 15:26
sutre6noto hranene nqma ni6to ob6to s otslabvaneto. edinstvenoto vajno ne6to e kaloriiniq balans :) dori e dokazano 4e izbqgvaneto na vaglehidrati v parvoto hranene podobrqva usvoqvaneto im v sledva6tite hraneniq....taka 4e tova e mit :)
3
0
Иван
Иван
12.01.2015 17:08
Аз също ям по 2 пъти на ден. Обяд ~12ч, вечеря ~20ч. Сутрин евентуално плод или сок, но нищо солидно. Чувствам се поо-добре от колкото на всеки друг режим, който съм опитвал.
13
0
Многознайко
Многознайко
18.06.2015 16:31
И аз съм на този принцип , но мисля че понякога не ми достига енергия за по-активна работа . Така че ако имате доста работа за вършене , това ще ви изгори доста калории и ще трябва да си ги набавите от някъде
2
0
kiki
kiki
18.06.2015 15:26
imenno, tova se nari4a intermittend fasting
0
0