gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Възрастта и теглото

Възрастта и теглото

Възраст и тегло

Хора, които водят здравословен начин на живот, напълняват между 25-тата и 65-тата си година с около десетина килограма. Според статистиката това не крие риск за тяхното здраве. Но ако през последните 5 години сте качили 3 или повече килограма, бъдете внимателни.

Това може да означава, че имате склонност към напълняване и това да ви причисли към групата от хора, които имат повишен риск от напълняване с течение на годините.

Хубаво е, в случай че до момента не сте били от особено физически активните хора, да промените това. Ако увеличите мускулната си маса само с 2 килограма, това ще повиши обмяната на веществата с повече от десет на сто.

След навършване на 25-та година и мъжете и жените започват да губят всяка година по около 200 г мускулна маса, която се замества от мазнини.

Възрастни хора

С течение на времето се намалява количеството калории, които тялото изгаря.

На всеки десет години количеството калории, които изгаря организмът, намалява с 5 до 10 %, т.е., ако не намалим калориите, които приемаме дневно, постоянно ще качваме килограми.

Според различни изследвания с течение на времето типът фигура на жената се изменя. Типът круша, тоест тъничка талия и широки бедра, се заменя с тип ябълка – широка талия. След като настъпи менопаузата, този процес започва да се ускорява.

Напълняване

Причината за това донякъде е намалелият естроген. Приемането на хормонални таблетки обаче няма да намали теглото. В организма на жената започват да преобладават мъжките хормони и с течение на времето мазнините се преразпределят в средната част на тялото, т.нар. мъжки начин.

Хипотиреоза развиват 20 % от жените, а тя е в основата на метаболизма. Хипотиреозата представлява намаляване функциите на щитовидната жлеза, започва да произвежда по-малко хормони, забавя се процесът на обмяна на веществата.

Нищо страшно и трагично няма в това, че с времето се променя и теглото ни, дори всеки от нас да не е подготвен за това. По-важното е да сме подготвени и да имаме разумен подход към тази промяна, за да можем успешно да се справим с нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Дияна Иванова
Дияна Иванова
31.01.2015 23:17
Вярно е.
0
0
ваня георгиева
ваня георгиева
02.11.2014 17:39
Съгласна съм с всичко написано до тук
1
0