gotvach.bg»Статии»Любопитно»Шокогеография – едно вкусно пътешествие

Шокогеография – едно вкусно пътешествие

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121263
столици на шоколада
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс
36.00 лв.
28.80 лв.
Виж ››

В света има много места, които се водят официално или неофициално за столици на шоколада. Сега ще ви представим някои от тях.

Белгия

Белгия е една от "шоколадовите страни". Там се намират 12 шоколадови фабрики, 16 музеи на шоколада и 2000 маркови магазини за шоколад. На година средно произвеждат 172 хиляди тона шоколад. Първият белгийски шоколад е произведен в малкия град Брюж.

Видове шоколад

В много ресторанти се представят специални менюта, съдържащи шоколадови изделия, чиито създатели не признават границите на въображението. Той служи не само за десерт, но и като част от пастети и сосове.

Всяка година се провежда фестивал на шоколада, по време на които по улиците се движат фонтани от шоколад, а сладкарите съревновават своето майсторство. Вкусните остатъци се изяждат от публиката. На този фестивал се представят специфични шоколадови бонбони със стриди и чесън. Презентира се и шоколадът като част от козметиката.

Шоколадови сладкиши

Ако решите да посетите тукашните забележителности, непременно трябва да видите музея на какаото и шоколада. Тук може да научите всичко за какаовите зърна и подробности около историята на шоколада.

Швейцария

Тя е една от водещите страни в производството на шоколад. Според проучвания всеки швейцарец е изял средно по 12 килограма шоколад за изминалата година.

Главен град в производството на шоколад е Цюрих, където се произвеждат лакомствата на едни от най-известните марки шоколад.

Шоколадови бонбони

Забележителности са Шоколадовият музей и железопътната гара Монтрьо, където се управлява специален „шоколадов влак“, а пътниците са обслужвани с вкусни шоколадови сладкиши.

Германия

За столица на немския шоколад се смята град Кьолн, известен с производството на шоколад от 1839 г.

На полуостров Рейнаухафен се намира шоколадов музей във формата на кораб. Неговите експонати отразяват историята на шоколада - от маите и ацтеките до наши дни. Има миниатюрна фабрика, която демонстрира процеса на производство.

Италия

Провинция Перуджа е център на шоколадовите изделия за Италия. Всяка година там се провежда фестивал на шоколада, който продължава 9 дни. Организират се състезания, изложби и забавления.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати