Хлябът и сладкото водят до пристрастяване

Пристрастяване към Сладко

Когато говорим за пристрастяващи храни, то веднага на ум ни идва асоциацията с изкушаващите сладки изделия. Като се замислим обаче, аналогична е ситуацията с чудесните препечени филийки с масло или панерчето с топли питки.

Ако и вие се чувствате така, то не се винете – учени доказаха, че подобен вид пристрастяване е в резултат на пристрастяващи вещества съдържащи се в тези продукти, въздействащи директно на мозъка, чрез хормоните на щастието. Лошото е, че редица храни от листата вредни, също съдържат тези вещества.

Учените обясняват със съжаление, че подобен вид пристрастеност не се наблюдава при храни, богати на витамини и минерали. Така че трудно бихте се пристрастили към морковите, броколи или спанак.

Мания за Бургери

Доказано е, че пакетче чипс и дори една-две сладки са способни да задействат хранителна "наркомания". Обичайните виновници, каращи човека да се пристрастява, са основно захарта, солта и мазнината. Това е така, тъй като телата ни все още не са претърпели необходимата еволюция, за да могат да се справят с прекалено стимулиращите храни, които индустрията бълва.

Сладкиши

В близкото минало захарта е била рядкост. Сладкото се е изчерпвало с плодовете, а мазнината се е използвала само при успешен лов. В наши дни фастфуудът и като цяло повечето преработени храни съдържат и захар, и сол, и мазнини. Често те са в комбинация "от всичко и по много", като им липсват полезните фибри и естествени витамини и микроелементи.

Нежният пол е по-склонен да се пристрастява към храните. Това е така поради многото ограничения, които си поставя една жена, докато в даден момент не се нахвърли на определен вид храна. По този начин мозъка става чувствителен на дадени вещества и по-склонен да задейства процес на пристрастяване.

Белият хляб се прави от рафинирано брашно. По този начин голяма част от полезността на зърното е отпаднала по време на преработката. Паралелно с това обаче в него са останали "бързите" захари, към които мозъкът развива силна привързаност.

И тъй като захарта се смята за най-пристрастяваща, случаят е идентичен с пристрастяването към сладкото. Когато се прекалява със захарта, в тялото се отделя допамин – пристрастяващият амин.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Диан
Диан
27.02.2015 14:01
Аз значи имам зависимост към хляб. От години се стремя да не ям хляб. С месеци не ям,но желанието не угасва. Онзи ден хапнах едно парче- направо го изгълтах , без да дъвча. Лакомията ми се отприщи от раз.
Много повече ми се яде хляб със сол от колкото и най-добрата пържола или други меса. А не съм от тия дето не обичат месото :)
Обаче хляба за мен е ... абе мога да ям само хляб,без нищо.
Напълно съм съгласен , че съществува зависимост към хляба.
0
0
даниел
даниел
10.08.2013 16:50
моля да знам има ли нещо, което употребявано постоянно и с удоволствие да не води до пристрастяване ? не е въпрос на храна , а на акъл
2
1