gotvach.bg»Статии»Кулинария»Защо диетичната кола изобщо не е диетична?

Защо диетичната кола изобщо не е диетична?

Кола

Много от нас се подвеждат от мисълта да заменим така любимата ни кола с нейния диетичен вариант, като по този начин показваме, че сме загрижени за своето здраве. Но дали наистина помагаме на себе си по този начин, или точно обратното – вредим.

Много хора се заблуждават от гръмко звучащата реклама: „Без захар”. Но това съвсем не означава, че в нея не се съдържат друго съставки, вредящи дори повече от захарта.

В диетичната кола захар няма – факт. За нейни заместители производителите обаче добавят синтетични подсладители, основно – аспартам, които са хиляди пъти по-сладки от обикновената захар. Когато подобна консистенция бъде погълната, организма веднага отговаря, чрез производството на огромни количества инсулин, който е предназначен да се справи с нея.

Диетична Кола

Когато обаче не намери тази захар, инсулина директно се пренасочва към отлагане на липиди в мастната тъкан. По този начин се трупат килограми, на базата на инсулина, без да е приета привидно и капка захар. И вместо с желанието да консумираме продукт без захар, с цел отслабване, то се случва точно обратното.

Друга вреда, носеща със себе си диетичната кола, е реалният риск от развитието на диабет тип 2. Тазгодишно проучване, в което са взели участие над 66 хил. жени показва, че при консумацията на една чаша от 350 милилитра дневно, рискът от диабет скача с 33%, а при две (700 милилитра) - 66%.

Кока Кола

Освен всичко друго, прекаляването с подсладителите може да доведе и до развитието на рак.

Сърдечен и мозъчен удар – Да, диетичните продукти без захар могат да доведат и до подобен проблем. В зависимост от приеманите количества на продукта, рискът може да скочи до 43%. Интересното е, че подобен риск не съществува, ако редовно се пият газирани напитки със захар.

Консумирането на две или повече газирани напитки дневно доказано води и до проблеми с бъбреците. Те могат да намалят функциите си с до 30 %.

Така че, следващия път, когато отидете до магазина, се замислете какъв продукт ще си закупите. Погледнете съдържанието - ако избраното съдържа в себе си по-голямата част от Менделеевата таблица, то надали е добра идея да си го вземете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
бръмбарвишист
бръмбарвишист
09.08.2013 18:26
Най-добре е съвсем да се избягват газираните напитки. Не само че пълнят коремите ни с въздух под формата на
балончета, ами са вредни за доста органи. От почти година не пия газирано и се чувствам много добре :)
1
1