gotvach.bg»Статии»Кулинария»Как да съхраняваме ябълки за по-дълго време

Как да съхраняваме ябълки за по-дълго време

Как да съхраняваме ябълки за по-дълго време

Плодовете и зеленчуците са задължителни за балансираното хранене. Дори през зимния период трябва да си набавяме нужните витамини от тях. Но как да съхраним плодовете и зеленчуците от градината през цялата зима или поне през по-голямата част от нея?

Вярно е, че целогодишно в супермаркетите вече се продават всякакви плодове и зеленчуци, но те по никакъв начин не могат да се сравняват с продуктите, които сме си отгледали сами. Много лесно можете да съхраните ябълките, например и то за един доста дълъг период от време.

Как да съхраняваме ябълки за по-дълго време

След като са обрани, достатъчно е да ги сложите в щайга на един ред. Не забравяйте, че съхраняването на плодове може да се случва само ако те не са наранени външно – такива по-добре консумирайте веднага, тъй като със сигурност бързо ще загният.

Как да съхраняваме ябълки за по-дълго време

Можете да наредите под самите плодове слама, другият по-лесен вариант е да увиете всяка ябълка в парче вестник или хартия. Увити така, ябълките ще издържат дълго време - по този начин, когато са завити в хартия, ще се задържи развитието на микроорганизмите. Изолирани една от друга ябълките трудно ще си предават загниването.

Така ще можете да ги оставите годни за ядене още няколко месеца. Хубаво е освен това да държите плодовете на хладно място – ако имате къща, най-добре да бъде в мазето. Целта е плодовете да не бъдат огрявани от слънчева светлина.

В случай, че живеете в жилище, можете да съхранявате ябълките на терасата, като отново трябва да изберете място, което не се огрява от слънчева светлина. Температурата на мястото, където сте сложили ябълките, не бива да бъде повече от десет градуса или пък да пада под нула.

За да не замръзнат, хубаво е да завиете ябълките с някакво подходящо старо одеяло. Ако поставите пък глави чесън между ябълките, това ще ги предпази от преждевременно загниване.

Последното условие, за да издържат ябълките дълго време и да бъдат годни за консумация е да проверявате периодично дали между всички няма някоя загнила. Ако все пак има такава трябва разбира се да се изхвърли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Дида агро
Дида агро
23.11.2014 19:42
Аз използвам един метод от стар производител -в съндък слагам слама, ред ябълки ,ред весник ,пак слама и отгоре рапцова мрежа рамка ,за да невлизат мишки и за да излизат ферментите ,от време на време ги проверявам и отбирам ако съм пропуснала някоя с плодов червеи,пропуснах да кажа ,че отбирам ябълки брани само от ръка без натъртени или изпуснати на земята,също тъка пудря всеки ред със сяра за пиене от хуманна аптека ,не се претесняваите не остава аромат на сяра .Ябълките бера десетина дни преди да са влезли в ботаническа зрялост ,тъка имат време да доузреят....е има и още тънкости но това вече за който се интерисува....
2
0