Традиционните ястия за Голяма Богородица

1 от 8 Снимки
Традиционните ястия за Голяма Богородица

Празникът Голяма Богородица обединява както католиците, така и православни християни.

На този ден се почита Богородица – покровителка на майчинството и семейното огнище.

По стар обичай се правят курбани за здраве и плодородие и против болести и нещастия.

Празникът е наричан още Успение Богородично, защото на днешният ден в Йерусалим умира Христовата майка.

На този ден се приготвя специална трапеза, която включва задължително осветен хляб.

Традиционно сред ястията трябва да са варено жито, пилешка каша, тиква и царевица.

От плодовете трябва да присъстват динята и гроздето.

Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал и пари.

Ако правите курбан, той трябва да е агне. Идеята му е хората да бъдат омилостивени и да живеят в мир и разбирателство. След него се прави родова среща.

Вярва се, че ако на този ден вали дъжд, следващата година ще е плодородна.

От 15 август до 8 септември (Малка Богородица – чества рождението на Христовата майка) се забранява на жените да шият, плетат или тъкат, за да е здраво цялото семейство.

На Успение Богородично се мели житото от новата реколта.

Голяма Богородица е един от 12-те най-големи християнски празници и на много места се чества като патронен празник.

Рейтинг

5 5
4 2
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
kkk
kkk
19.08.2013 15:47
Тъжно ми става като чета какви глупости се пишат за християнските празници.
Празникът се нарича Успение Богородично, а народът го нарича Голяма Богородица, Малка е денят на Рождеството, защото денят на отпътуването от този свят към небесното царство е по-голям от денят на раждането за земния живот.
На този ден отдаваме почит на Божията майка, и ако не си пълним умовете с всички суеверия какво трябва да правим и какво не, ще можем да ги освободим за да сторим онова, което е важно и спасително: молитва и покаяние.
6
3