Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да изпечем и мариноваме чушки

Как да изпечем и мариноваме чушки

Мариновани чушки

Чушките можем да изпечем по много начини. В случай, че не разполагате чушкопек, може да използвате скара или да ги печете във фурна, но става по-бавно. Най-лесно е да използвате чушкопек – стават доста бързо щом загрее.

Има хора, които опичат чуките за зимнина и върху гореща ламарина, но в градски условия. Иначе този вариант не е особено приемлив.

След като вече са готови, идва ред на тяхното мариноване. Мариноването може да стане по няколко различни начина, ние ви предлагаме две рецепти за целта. Преди да започнете печенето, трябва да изчистите пипера от семената и дръжките, за да можете след това да го наредите в буркани.

След като хубаво го изпечете, затворете го в тенджера и го оставете да поизстине, след което го обелете. Ето и какво ви е необходимо за първата рецепта:

Печени мариновани чушки

Печен пипер в буркани

Необходими продукти: 2.5 кг пипер, 2 връзки магданоз, 2–3 глави чесън, по 250 мл – олио, оцет за туршия, захар, дафинов лист, черен пипер на зърна

Начин на приготвяне: След като пиперът е изпечен и обелен, слагате го в подходящ голям съд. В друга купа смесвате олиото, оцета, захарта, сол на вкус, черния пипер и дафиновия лист също на вкус. Разбърквате и заливате пиперките – оставете ги да постоят 4–5 часа.

Печени чушки в буркани

След това започнете да редите пипера в подходящи компотени буркани – сложете ред чушки, ред ситно накълцан магданоз, следва нарязан чесън и отново пипер. Когато бурканът се напълни, заливате с маринатата, в която е киснат пиперът и слагате капачки. Варите 10 минути.

Другото ни предложение е за печени мариновани чушки е с моркови:

Мариновани печени чушки с моркови

Пукани чушлета

Необходими продукти: 70–80 броя чушки, 1 ч.ч олио, 2 ч.ч оцет, по ½ ч.ч сол и захар, ½ кг моркови, връзка керевиз, 2-3 глави чесън

Начин на приготвяне: изпичате и обелвате чушките. Нарязвате си морковите на шайби, чесъна - на едри парчета, керевиза - на ситно. Смесвате в купа зеленчуците, добавяте също олиото, захарта, солта и оцета. Накрая сложете и чушките – нека постоят така поне 4 часа. След това пълните буркани и запечатвате. След като водата заври, бурканите се варят 20 минути.

Следващата рецепта е за печен пипер, маринован с мед, но той е подходящ само за бърза консумация – най-много 3–4 дена. За килограм пипер ви трябват глава чесън, връзка магданоз, 50 мл оцет, сол на вкус, 1 с.л мед, 1 с.л балсамов оцет, зехтин или олио 50 мл.

Смесвате подправките, включително магданоза и ситно нарязания чесън, след което добавяме чушките. Оставете ги така няколко часа в хладилник.

Даваме ви и една вкусна рецепта за печени люти чушлета. За половин килограм люти чушки ви трябват 300 г оцет, 100 г олио, 2 с.л захар, 1 с.л сол, връзка копър, няколко скилидки чесън.

Слагате току-що изпечените чушлета и ги оставяте да престоят в маринатата по възможност затворени с капак. След като изстинат са готови за консумация. Можете и да ги наредите в бурканчета, изсипвате т маринатата и стерилизирате за около 5 – 6 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest