Отличителни черти на различните видове вино

Вино

Разнообразието от вина дава възможност на всеки човек да избере напитка, която най-много да му подхожда. Вината се разделят на различни видове според цвета си и според съдържанието на захар.

Взависимост от цвета на гроздето, което се използва за създаването на определен вид вино, то е червено или бяло. Червеното вино се получава от тъмни сортове грозде, които са с тъмна ципа.

Червено вино

Ако в червеното вино се добави малко бяло грозде, то става с още по-наситен и плътен цвят. За приготвянето на бяло вино се използват бели сортове грозде.

Розе

Възможно е да се използват и тъмни сортове грозде, но тогава не се използва и тъмната ципа, която всъщност оцветява виното в червено.

Розето се приготвя както от тъмно, така и от светло грозде. В някои страни съществува практика за смесване на червено и бяло вино за получаването на приятен розов цвят. Но като цяло розето се приготвя от кратко престояване на гроздовия сок с гроздови ципи.

Взависимост от нивото на остатъчна захар вината се делят на сухи, сладки и полусухи. Съдържанието на остатъчната захар във виното определя вкусовото му възприятие.

Остатъчна се нарича захарта, която оставя във виното след процеса на ферментация, когато съдържащата се в гроздовия сок захар се преработва в алкохол.

Сухото вино е с минимално съдържание на остатъчна захар, тъй като при ферментацията цялата захар, която се съдържа в гроздовия сок, се преработва в алкохол.

Сладките, още наричани и десертни вина, са тези, в които ферментацията е спряна преди цялата захар да се трансформира в алкохол.

Спирането на ферментацията може да стане по естествен път заради първоначалното по-високо ниво на захарта в гроздето или по изкуствен начин.

За да се използва естественият начин за спиране на ферментацията, се използва по-късно грозде, а също така и лекото изсушаване на гроздето, за да стане то по-сладко. Прочутото токайско вино е известно със своята невероятна сладост.

Полусухите вина са между сухите и сладките вина. При тези вина се използва метод за спиране на ферментацията при достигане на необходимото съдържание на захар в напитката.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати