Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Отличителни черти на различните видове вино

Отличителни черти на различните видове вино

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Вино

Разнообразието от вина дава възможност на всеки човек да избере напитка, която най-много да му подхожда. Вината се разделят на различни видове според цвета си и според съдържанието на захар.

Взависимост от цвета на гроздето, което се използва за създаването на определен вид вино, то е червено или бяло. Червеното вино се получава от тъмни сортове грозде, които са с тъмна ципа.

Червено вино

Ако в червеното вино се добави малко бяло грозде, то става с още по-наситен и плътен цвят. За приготвянето на бяло вино се използват бели сортове грозде.

Розе

Възможно е да се използват и тъмни сортове грозде, но тогава не се използва и тъмната ципа, която всъщност оцветява виното в червено.

Розето се приготвя както от тъмно, така и от светло грозде. В някои страни съществува практика за смесване на червено и бяло вино за получаването на приятен розов цвят. Но като цяло розето се приготвя от кратко престояване на гроздовия сок с гроздови ципи.

Взависимост от нивото на остатъчна захар вината се делят на сухи, сладки и полусухи. Съдържанието на остатъчната захар във виното определя вкусовото му възприятие.

Остатъчна се нарича захарта, която оставя във виното след процеса на ферментация, когато съдържащата се в гроздовия сок захар се преработва в алкохол.

Сухото вино е с минимално съдържание на остатъчна захар, тъй като при ферментацията цялата захар, която се съдържа в гроздовия сок, се преработва в алкохол.

Сладките, още наричани и десертни вина, са тези, в които ферментацията е спряна преди цялата захар да се трансформира в алкохол.

Спирането на ферментацията може да стане по естествен път заради първоначалното по-високо ниво на захарта в гроздето или по изкуствен начин.

За да се използва естественият начин за спиране на ферментацията, се използва по-късно грозде, а също така и лекото изсушаване на гроздето, за да стане то по-сладко. Прочутото токайско вино е известно със своята невероятна сладост.

Полусухите вина са между сухите и сладките вина. При тези вина се използва метод за спиране на ферментацията при достигане на необходимото съдържание на захар в напитката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest