2 чаши кафе са мощен антидепресант

Кафе

Сутрешната, а и следобедната чашка кафе са традиция за много хора. Не само ароматът, но и ободряващите съставки, които има в кафето го правят любима и задължителна напитка. Учени от Харвард стигнаха до ново заключение за кафето, след като анализирали данни от три различни проучвания.

И трите предишни изследвания са американски. Според харвардските експерти рискът от самоубийство с всеки ден намалява на половина за онези, които пият кофеиновата напитка редовно, в сравнение с онези, които залагат на безкофеиновото или не пият изобщо.

Състав на кафе

Учените са категорични, че от две до четири чаши кафе дневно, намаляват риска от самоубийства, както при мъжете, така и при жените. Анализирани са над 200 000 мъже и жени. Изследвано е приемането на кофеин не само чрез кафето, а също и чрез консумация на чай, други видове напитки, сладкиши, шоколади.

За по-голям брой от участниците кафето се оказало основен източник на кофеин. За средния период на изследванията от 6.5 години са регистрирани едва 277 самоубийства, сочат учените.

Според експертите именно кофеинът е причината за защитния ефект, който има кафето. Ръководителят на изследването - Майкъл Лукас, напомня, че кофеинът не само стимулира централната нервна система, но и действа като умерен антидепресант.

Ползи от кафе

Кофеинът, независимо под каква форма е приет (кафе, шоколад, чай и др.), успява да увеличи доброто ни настроение и прилива на енергия. Освен това има и стимулиращ ефект върху мозъка.

Учените още напомнят, че тези изводи отговарят и на въпроса защо предишни проучвания установяваха по-ниска възможност за депресивни състояния при хора, които пият кафе.

Разбира се, експертите напомнят, че не се препоръчва хората да се самолекуват, като увеличават дневната си консумация на кофеин. По-вероятно е подобни експерименти да доведат до лоши последствия, тъй като кофеинът има и доста странични ефекти.

Друго проучване, направено от учени в Ню Орлиънс, твърди, че прекаленото консумиране на кофеиновата напитка (повече от 4 чаши на ден) може да доведе до преждевременна смърт сред хора до 55 годишна възраст.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати