gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да си изсушим зелен фасул

Да си изсушим зелен фасул

Зелен фасул
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
15.00 лв.
Виж ››

Изсушаването на зеленчуци е вид консервиране на продукта. То представлява отнемане на влагата от него, чрез естествено нагряване от слънчевата топлина или изкуствено в пещи (фурни).

Продуктите, предназначени за сушене, трябва да бъдат приблизително еднакви по големина, за да не се пресушават едни, а в други да остане влага.

Изсушаването на зеленчуци, както и на подправки, е най-добре да става през месец септември. Най-добре е това да става в помещения добре нагрявани от слънцето, сухи и проветриви.

Избраното помещение също така трябва да е чисто, а подът му да е постлан с платно или хартия, за да се избегне вдигането на прах.

Зелен боб

Зеленият фасул, който ще се суши, трябва да е предварително обработен. Той трябва да е съвсем млад, с неоформени зърна.

Почистват му се шушулките от дръжките и връхчетата с малко ножче. Поставя се върху рафтове, покрити със скари. По този начин се подобрява циркулацията на въздуха.

Прозорците на помещението, в което се сушат растенията, трябва да стоят отворени. Трябва обаче много да се внимава вътрешната роса или типичният септемврийски дъжд да не овлажнят зеления фасул. По това време е добре прозорците да се затварят.

Ястия със зелен фасул

Ако живеете в апартамент, най-добро място за изсушаване на зеления фасул, както и на други зеленчуци и подправки, са най-горните повърхности на кухненските шкафове. Те трябва да се покрият с хартия. Шушулките обработен зелен фасул се подреждат в тънък пласт, като отгоре също се покриват с хартия.

Има и друг вариант за изсушаването на зеления фасул. Шушулките се попарват за около 5 минути във вряща, подсолена вода.

След това се вадят и се разстилат на сянка, докато се изсушат. Когато това стане, се събират в плетена торбичка и се окачват на сухо и проветриво място, за да се изсушат напълно.

Изсушените продукти могат да се използват през целия зимен сезон. Чрез тази практика вие си осигурявате свежа и прясна продукция. Сушеният зелен фасул е заместел във всяка една рецепта, в която е посочено използването на пресен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати