Кои са безвредните подсладители

Стевиа

На всеки вече е напълно ясно колко вредни са всъщност изкуствените подсладители. Поставяни във всяка храна, с цел да звучи гръмката реклама „без захар”, производителите всъщност пристрастяват клиентите си към тези отрови. Но всъщност дали подсладителите са толкова лоши, колкото смятаме.

След задълбочено проучване излиза, че както е при всяко друго нещо, и при подсладителите има и добра, и лоша страна. Съществуват няколко вида, които не само че не вредят, а напротив – дори повишават приема на витамини и минерали, като в същото време задоволяват желанието ни за нещо сладко.

Безспорен фаворит в това отношение е стевия, върху която няма да се концентрираме в настоящия материал. Най-безвредните подсладители логично се намират в плодовете и зеленчуците. Те са необходими за изхранването на полезната микрофлора в червата и за поддържането на здравето на имунната система.

Подсладители

Малкото захар, което природата е добавила в плодовете и зеленчуците, е необходима за поддържането на екосистемата в нас жива. Дори нещо повече - малкото количество фруктоза в тези продукти е балансирано с минерали, витамини и други жизнено важни хранителни вещества.

Разбира се, когато сме в кухнята и имаме нужда от подсладител за чая, сладкишите или каквото и да е друго, отново се изправяме пред въпроса на кой подласител да заложим.

Меласа

Захарен алкохол – най-разпространените захарни алкохоли са ксилитол, сорбитол и еритритол. Те представляват естествени подсладители, получени чрез процес на ферментация от захарна тръстика.

Съдържат значително по-малко калории от меда и чистата захар. Едно от най-добрите им свойства е това, че оставят охлаждащо усещане в устата и доказано предпазват от кариес.

Мед

Както с всеки друг продукт обаче, с употребата им не трябва да се прекалява. Твърде голямото количество в организма може да доведе до т.нар. GI дистрес – гастроинтестинален дистрес, който води до чувство за постоянна умора и неспособност да се свърши каквото и да било.

Тръстикова меласа - Този подсладител, познат и у нас като molasses blackstrap, е богат на желязо, калий и калций. Поради това, въпреки високото си съдържание на калории, е здравословен заместител на повечето останали разновидности подсладители. Не е подходяща за диабетици.

Глюкоза

Органичен суров мед – Той съдържа нива на фруктоза почти в критични граници, но за сметка на това в него има и изобилие от предпазващи от рак антиоксиданти. Употребата му не трябва да е строго ограничена до чашата чай сутринта.

Може да се използва още и за облекчаване на изгаряния, както и като естествено антисептично средство при порязвания и рани. И тъй като медът има и нисък гликемичен индекс, ако го добавим към киселото мляко или чая си, то това няма да доведе до рязък спад на кръвната захар по-късно през деня.

Изомалт – Все още непознат в България, подсладителят Изомалт е продукт, извличан изцяло от захар от цвекло, чиито съставки се преработват по специален, двустепенен метод.

Получения продукт има приятна сладост и притежава вида и естествения вкус на захар. Заменя я в количествено съотношение 1:1, с което се отличава много от интензивните подсладители. За разлика от нея обаче Изомалт съдържа два пъти по-малко калории.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати