gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Съдържание на бирата

Съдържание на бирата

Бира

Настоящата тема отново е бирата – тази така любима напитка на мнозина. Какво съдържа тя в себе си, че така силно привлича своите почитатели и последователи.

Тази освежаваща напитка има сравнително ниско съдържание алкохол. Става все по-популярно производството на безглутенова и безалкохолна бира поради нарастващия интерес към нея.

Основните съставки в бирата са: вода, малц - най-често от ечемик, хмел и мая - пивни дрожди.

Разновидности има при избирания малц за производство. Освен ечемик се използва още пшеничен, царевичен и т.н., както и допълването с билки и плодове за създаване на различни аромати и вкусови качества. У нас обаче се произвежда единствено ечемичен малц.

Видове бира

Преди да се пристъпи към обработката на ечемика, той се пречиства добре от боклуците. След това зърната се сортират по големина и се накисват във вода. В нея те престояват известен период, в зависимост от времето, необходимо им за покълване.

Когато ечемикът е накиснат, влагата в него се повишава средно с около 42-44%. Това дава възможност на зародиша да се активизира и да покълне.

Водата, която се просмуква в ечемика, служи за разтварянето на наличните в зърното хранителни вещества, осигуряващи бързото развитие на зародиша. Този процес протича при максимални температура и влажност.

Пиво

Когато малцът покълне, той се изсушава за по-трайно съхранение. Прорасналите коренчета се изчистват, за да не придадат на по-късен етап неприятно горчив вкус на бирата. След като и това е направено, малцът вече представлява готов продукт, който може да бъде вложен като суровина при производството на пиво.

Същинското производство на пивото започва със смилането на малца. Така се образува т.нар. малцова каша (майшуване). По този начин той се разгражда на захари, аминокиселини и други вещества. Процесът на разграждане изисква поддържането на определена температура за определено време. Разградените вследствие на това вещества образуват екстракта на пивната мъст, който следва да бъде филтриран.

Бутилки бира

Получената пивна мъст се вари с цел повишаване концентрацията ѝ. По време на варенето се добавя хмел, за да може при високата температура най-добре да се разтворят и оползотворят съдържащите се в него вещества. Той също така до определени граници притъпява специфичната горчивина на пивото, за да бъде то леко и приятно.

Следва процес на ферментация. По време на варенето утайки се отделят от сместа, а по време на изстиването след това се отстраняват само част от тях. Смята се, че някои утайки благоприятстват ферментационния процес.

След достигането на определено охлаждане се заквасява с пивни дрожди, за да не бъдат унищожени от високата температура микроорганизмите в чистата култура, използвана за закваска.

Именно в хода на ферментацията захарите, получени при майшуването, се превръщат основно в алкохол и въглероден диоксид. Продължителността на ферментацията е различна, в зависимост от състава на пивната мъст, използвания щам и количество пивни дрожди, температурните условия, системата за ферментация и други фактори. След това се бутилира.

При процеса на производство, освен изброените съставки, бирата получава и много важни за човешкия организъм вещества - антиоксиданти, витамини (особено от групата В) и минерали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати