gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Прекаляване с витамини - какви са рисковете?

Прекаляване с витамини - какви са рисковете?

Хипервитаминоза
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Колкото е опасно, когато в организма липсват определен витамини, то също толкова опасно е, ако се предозира с някои от тях. Витамини от група B и C са разтворими във вода и не мога да се съхраняват в организма.

Така че, ако вземете повече от тях, те просто ще се отделят. Мастноразтворимите витамини - А, D, Е и К, обаче се съхраняват в мастните депа на организма, така че могат да се натрупват и да доведат до сериозни странични ефекти.

Витамин А – При предозиране се натрупва в организма и може да доведе до много странични ефекти. Състоянието на предозиране се нарича хипервитаминоза А. Първите признаци са замъглено зрение и главоболия, следвани от повръщане, диария, гадене, виене на свят, шум в ушите, умора, безсъние, раздразнителност, кожен обрив, косопад, болки в ставите, менструални проблеми, увреждане на черния дроб, нарушение в растежа на костите или остеопороза и увреждане на нервната система.

Витамини

В-комплекс – Тези витамини са от изключителна важност за човешкия живот. B комплекс витамини B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 и B12 са наричани също тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина, пиридоксин, биотин, фолиева киселина и кобаламин. Обикновено излишните количества от тях се отделят чрез бъбреците, но е възможно и предозиране.

Витамин B1 – тиамин – Ако вземете повече от него, организмът ще изхвърли излишъка чрез урината. Предозиране с витамина се среща много рядко, но ако все пак се получи, то налице са нежелани реакции, като разстроен стомах и дори алергична реакция. Симптомите на алергичната реакция са дразнене на кожата, сърбеж или обрив. Други симптоми при предозиране, но в редки случаи, могат да бъдат гадене, виене на свят, задух и подуване на ръцете, лицето, устата или гърлото.

Ревитаминоза

Витамин B2 – рибофлавин – Предозирането води до повишена честота на алергични реакции. Симптомите на алергични реакции най-често включват подуване на лицето или езика, треска и затруднено дишане. Рибофлавинът може да причини и безвредно жълто-оранжево оцветяване на урината ви.

Витамин B3 – ниацин – При предозиране се наблюдава замъгляване на зрението, а по-рядко и гадене, стомашни болки, повръщане.

Пантотенова киселина - витамин B5 и биотин - витамин B7 – Всяка по-голяма доза води до тежка диария.

Витамин B6 – пиридоксин – Приемането на повече от 200 мг дневно причинява различни мускулни или нервни проблеми. Налице са болки, непохватност, загуба на мускулна координация и дори парализа.

Злоупотреба с витамини

Витамин B9 - фолиева киселина – По големи дози от 15000 мкг на ден водят до увреждане на централната нервна система. Появяват се двигателни нарушения, парализа, болка или изтръпване.

Витамин B12 – кобаламин – Прекомерния прием води до появата на кръвни съсиреци, сърбеж, диария и сериозна алергична реакция.

Витамин С – Много е трудно да се предозира с витамин С. Твърде големите му дози обаче доказано могат да бъдат токсични. Характеризират се с проблеми с храносмилателния тракт, тежко стомашно-чревно дразнене и диария, дори до образуването на камъни в бъбреците. Тези състояния от своя страна водят до дехидратация, която е много опасна.

Витамин D – Предозирането се нарича хипервитаминоза D или витамин D токсичност. Появяват се стомашно-чревни нарушения, повишено кръвно налягане и повишени нива на калций в кръвта (хиперкалциемия), което може да доведе до нередовен сърдечен ритъм и други медицински проблеми.

Витамин К – Ако се приеме в прекалено големи количества, то той води до окислително увреждане на клетките и тъканите. По този начин се увеличава риска от редица заболявания, включително и рак. Уврежда се и черният дроб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
oli
oli
19.09.2013 16:52
тук е връзката
1
0
oli
oli
19.09.2013 16:50
Твърде много витамини може да доведе до тумор ... че е трудно да се намери изберем добър онколог - семейството ми го изпитвали! Важно е да се обменят знания за лекари! Например по този Сайтът:
1
0