Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни идеи за фокачи

Вкусни идеи за фокачи

Фокачи

Фокачата е вид италиански плосък хляб. Често се оприличава на традиционната неаполитанска пица. Най-точното твърдение е, че вкусното тестено изделие е нещо средно между пица и питка. Обикновено е залято с чист зехтин и върху него са наредени домати и маслини или само маслини и лук.

Вижте четири невероятно вкусни рецепти за приготвянето на неустоимото тестено изкушение.

Ароматна фокача с розмарин и грозде

Необходими продукти: 1 килограм тесто за пица, 2 супени лъжици студено пресован зехтин, едра морска сол за поръсване, 1 скилидка чесън-смачкана, 1 глава лук, нарязана на тънко и на шайбички, 1 супена лъжица пресни листа от розмарин, 1/2 чаена чаша зелено грозде, 1/2 чаена чаша червено грозде

Начин на приготвяне: Загрейте фурната на 200 градуса. Разточете тесто като за пица в правоъгълна форма върху лист хартия за печене. След това го поставете върху тавичка.

С помощта на сладкарска четка намажете горната част на тестото със зехтин. Поръсете го с едра морска сол. След това разпределете върху него чесъна, лука и розмарина. Разхвърляйте гроздовите плодчета над тестото и леко ги притиснете, за да попаднат надолу в него.

Фокачата се пече до златисто кафяво, около 25 минути. След като е готова, я нарежете на филийки и я сервирайте.

Фокача с домати

Фокача с италиански подправки и доматчета

Необходими продукти: 5 супени лъжици зехтин, 1 тесто за пица, престояло на стайна температура, 2 супени лъжици италиански подправки: розмарин, мащерка, босилек, риган, 2 доматчета, нарязани тънко, 1 чаена лъжичка сол, 1/4 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне: Загрейте фурната до 220 градуса.

Върху тава покрита с хартия за печене разпределете 1 супена лъжица зехтин. Разстелете тестото така, че да се побере на целия лист.

В малка купа смесете италианските подправки и останалия зехтин. Разнесете с четка направената смес върху горната част на тестото, като се уверите, че сте запазили около 2 супени лъжици. С пръсти направете дупчици на около наполовина дълбочина в тестото. Пече се в гореща фурна за около 8 минути.

Извадете фокачата. Поставете отгоре доматените филийки, поръсете със сол и черен пипер и прибавете останалите 2 супени лъжици зехтинена смес. Върнете фокачата във фурната и я печете, докато стане златисто кафява, около 15 до 20 минути. Нарежете я на квадратчета и я сервирайте още топла.

Фокача с Пармезан и розмарин

Необходими продукти: 2 чаени чаши топла вода, 1 супена лъжица захар, 2 пакетчета суха мая, 1 кг. брашно, плюс още за запрашаване, 1 и 1/2 с.л. сол, 1 чаена лъжичка пресен розмарин, нарязан на ситно, както и листата за гарнитура, 1 чаена чаша зехтин, 8 тънко нарязани кръгчета от голям домат, 4 с.л. настърган Пармезан

Начин на приготвяне: Изсипете водата в купа. Добавете захарта, поръсете маята над водата и я оставете да се надигне, около 5 до 15 минути.

Фокача с розмарин

В друга купа смесете брашното заедно със солта и нарязания розмарин. Постепенно добавете брашнената смес към маята и разбъркайте. След това добавете 1/2 чаша зехтин.

Сложете тестото на програма само "месене" в машината за хляб и го разбърквайте на средна скорост, докато стане гладко и меко, от 8 до 10 минути. Тестото ще бъде много лепкаво.

Прехвърлете го върху чиста набрашнена повърхност и го месете на ръка в продължение на 2 до 3 минути.

Полейте купата, в която смесвахте тестото, с малко зехтин. Върнете го в нея, намажете го отгоре с още зехтин и го оставете да почива на топло, покрито с кърпа, докато се удвои по размер- 30 до 35 минути.

Намазнете тавичка, сложете върху нея хартия за печене и отгоре разстелете тестото. Използвайте пръстите си, за да направите дупчици в него. Колкото повече направите, толкова по-хубав ще стане хлябът.

С помощта на сладкарски четка намазнете тестото отгоре, след което поръсете с розмарин в дупчиците. Поставете отгоре доматените филийки и поръсете с Пармезан. Покрийте тестото отново с кърпа и оставете да втасва на топло място, докато се удвои по размер - още 30 минути.

Загрейте фурната до 220 гр. Изпечете фокачата до златисто кафяво - 35 до 40 минути.

Фокача с прошуто от Парма, салам Милано и Мортадела

Необходими продукти:

За тестото: 500 гр. брашно, 15 гр. прясна мая или 1 пакетче суха мая, 300 мл. топла вода, 3 супени лъжици листа от розмарин, ситно нарязани, сол

За плънката:

50 гр. рукола, 200 гр. тънко нарязан италиански колбаси: прошуто от Парма, салам Милано и Мортадела, 300 гр. рикота

За приготвянето:

Чеснова фокача

1-2 супени лъжици розмарин клончета, без стъблата

1 супена лъжица студено пресован зехтин

сол

За сервирането:

студено пресован зехтин

Начин на приготвяне: Маята се изсипва в намазнена със зехтин купа. Добавя се топла вода и се разбърква, докато тя се разтвори. Изсипете брашно, розмарин и малко сол в купа или върху работния плот и разбъркайте така, че всички съставки да се съчетаят добре. Направете кладенче в средата и изсипете сместа с маята. Постепенно разбъркайте брашното с маята и го месете, докато стане гладко.

Тестото трябва да е леко влажно. Намазнете отново купата и го върнете в нея, покрийте я с фолио или чиста кърпа. Оставете тестото на топло място, докато удвои размера си. Загрейте фурната до 220 градуса. Извадете втасалото тесто от купата и го разделете на 2 равни топки по размер.

Разточете тестото така, че да е около двадесет сантиметра в окръжност и да има около 1 см. дебелина. Намазнете тавата за печене, сложете хартия над нея и поставете един кръг от тестото отгоре.

Разпръснете руколата над тестото, след това разположете парчетата нарязано месо (равномерно разпределени) и най-накрая сложете рикотата. Запечатайте с второто парче първия слой, като леко натискате по краищата на фокачата. Покрийте тестото с кърпа и го оставете на топло място за 20-30 минути, за да се надигне още.

След това направете кладенчета с пръсти отгоре по фокачата. Разпределете розмарина върху тях, поръсете с морска сол и полейте със зехтин.

Поставете тавата в средата на предварително загрятата фурна и печете за 10 минути. Намалете температурата на 190 градуса и оставете да се готви за още 20-30 минути, докато фокачата стане златисто кафява. Сервирайте я, като допълнително посипете върху нея зехтин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest