Рецепти при лактозна непоносимост

Лактозна непоносимост

Лактозната непоносимост е може би най-честият пример за непоносимост към храни. За предотвратяване на симптомите се изисква напълно изключване на млякото и млечните продукти от менюто на пациента.

Често, дори човек да смята, че е спрял приема на лактоза, признаците за наличие на заболяването на стихват. Това е поради факта, че лактозата се съдържа (понякога в доста големи количества) в колбаси, хляб, пици, сладкарските изделия, млечни продукти, готовите сосове, сладолед, продуктите в заведенията за бързо хранене, крокетите, пудингите, супите, подсладители, торти, месните изделия, хранителните добавки (за бодибилдинг или диети), бульони, кексове и много други хранителни продукти.

Хората, страдащи от лактозна непоносимост, неминуемо променят хранителния си режим. Поради това е добре да прилагат рецепти, изключващи напълно провокиращите заболяването фактори. Ето някои рецепти, които ще ви помогнат при избора на меню за хранене:

Добре е в рецептите да се включват храни, спомагащи да се превъзмогне лактозната непоносимост.

Равиоли на фурна с броколи и сьомга

Равиоли

За 10 броя

Необходими продукти: 250 гр брашно, 1 ч. л. захар, 1 яйце, 30 гр маргарин, 1 ч. л.а йодирана сол, 1/2 кубче мая

За плънката: Малка глава лук, 1 с.л. царевично олио, 3 яйца, 200 гр броколи, 50 гр пушена сьомга, йодирана сол, жълтък за намазване, сусам за поръсване, хартия за печене.

Начин на приготвяне: Брашното, захарта, 100 мл топла вода, 1 яйце, маргарина и йодираната сол се смесват в купа. Добавя се раздробената на ситно мая и се разбърква. Тестото се оставя на топло да втаса за около 60 минути.

Лукът се бели и реже на малки кубчета. Царевичното олио се сотира и му се добавя разбитото яйце. Сместа се остава да престой. Броколите се почистват и се режат на малки парченца.

Попарват се във вряща подсолена вода за около 3 минути. Оставят се да се отцедят добре. Пушената сьомга се реже на малки парченца. Смесва се с парченцата броколи и се разбърква с яйчената маса. Подправя се със сол и черен пипер.

Полученото тесто се размесва добре и се разточва. Нарязва се на 10 квадратни парчета, след което се разпределя плънката. Равиолите се оформят като пликчета. Краищата им се затискат добре. Подреждат се върху хартия за печене, предварително намазана с четка с яйчен жълтък. Поръсват се със сусам.

Равиолите се пекат в предварително загрята фурна на 200-225 градуса за около 20-25 минути. Сервират се топли.

Дори при липсата на млечните продукти не трябва да изключвате от менюто си сладките изкушения.

Бананова торта

Бананово–шоколадова торта

За 20 парчета

Необходими продукти: 100 гр тъмен шоколад, 300 грама зрели банани, 125 гр маргарин, 150 грама захар, 1/2 ч. л. ванилия, 2 яйца, 200 гр брашно, 50 гр царевично нишесте, 2 ч.л. бакпулвер

За заливката: 150 гр пудра захар, 2-3 с.л. сок от банани

Начин на приготвяне: Бананите се белят и нарязват на малки кубчета и се намачкват с вилица. Шоколадът се настъргва с ренде. Маргаринът, захарта, ванилията, яйцата, нишестето, брашното и бакпулверът се смесват в купа и се разбъркват добре. Добавят се бананите и настъргания шоколад.

Сместа се изсипва в намазана с масло тиган форма (30 см). Пече се за около 50 мин. в предварително загрята фурна на 175-200 градуса. След като е готова, тортата се изважда, вади се от формата и се оставя да се охлади.

За глазурата пудрата захар се разбърква със сока от банан. Получената смес се нанася равномерно върху получения блат.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати