Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Рецепти при лактозна непоносимост

Рецепти при лактозна непоносимост

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Рецепти при лактозна непоносимост

Лактозната непоносимост е може би най-честият пример за непоносимост към храни. За предотвратяване на симптомите се изисква напълно изключване на млякото и млечните продукти от менюто на пациента.

Често, дори човек да смята, че е спрял приема на лактоза, признаците за наличие на заболяването на стихват. Това е поради факта, че лактозата се съдържа (понякога в доста големи количества) в колбаси, хляб, пици, сладкарските изделия, млечни продукти, готовите сосове, сладолед, продуктите в заведенията за бързо хранене, крокетите, пудингите, супите, подсладители, торти, месните изделия, хранителните добавки (за бодибилдинг или диети), бульони, кексове и много други хранителни продукти.

Хората, страдащи от лактозна непоносимост, неминуемо променят хранителния си режим. Поради това е добре да прилагат рецепти, изключващи напълно провокиращите заболяването фактори. Ето някои рецепти при лактозна непоносимост, които ще ви помогнат при избора на меню за хранене:

Добре е в рецептите да се включват храни, спомагащи да се превъзмогне лактозната непоносимост.

Равиоли на фурна с броколи и сьомга

Ястия при лактозна непоносимост

За 10 броя

Необходими продукти: 250 г брашно, 1 ч.л. захар, 1 яйце, 30 г маргарин, 1 ч.л. йодирана сол, 1/2 кубче мая

За плънката: Малка глава лук, 1 с.л. царевично олио, 3 яйца, 200 г броколи, 50 г пушена сьомга, йодирана сол, жълтък за намазване, сусам за поръсване, хартия за печене.

Начин на приготвяне: Брашното, захарта, 100 мл топла вода, 1 яйце, маргарина и йодираната сол се смесват в купа. Добавя се раздробената на ситно мая и се разбърква. Тестото се оставя на топло да втаса за около 60 минути.

Лукът се бели и реже на малки кубчета. Царевичното олио се сотира и му се добавя разбитото яйце. Сместа се остава да престой. Броколите се почистват и се режат на малки парченца.

Попарват се във вряща подсолена вода за около 3 минути. Оставят се да се отцедят добре. Пушената сьомга се реже на малки парченца. Смесва се с парченцата броколи и се разбърква с яйчената маса. Подправя се със сол и черен пипер.

Полученото тесто се размесва добре и се разточва. Нарязва се на 10 квадратни парчета, след което се разпределя плънката. Равиолите се оформят като пликчета. Краищата им се затискат добре. Подреждат се върху хартия за печене, предварително намазана с четка с яйчен жълтък. Поръсват се със сусам.

Равиолите се пекат в предварително загрята фурна на 200-225 °C за около 20-25 минути. Сервират се топли.

Дори при липсата на млечните продукти не трябва да изключвате от менюто си сладките изкушения.

Бананово–шоколадова торта

Торта при лактозна непоносимост

За 20 парчета

Необходими продукти: 100 г тъмен шоколад, 300 грама зрели банани, 125 г маргарин, 150 грама захар, 1/2 ч. л. ванилия, 2 яйца, 200 г брашно, 50 г царевично нишесте, 2 ч.л. бакпулвер

За заливката: 150 г пудра захар, 2-3 с.л. сок от банани

Начин на приготвяне: Бананите се белят и нарязват на малки кубчета и се намачкват с вилица. Шоколадът се настъргва с ренде. Маргаринът, захарта, ванилията, яйцата, нишестето, брашното и бакпулверът се смесват в купа и се разбъркват добре. Добавят се бананите и настъргания шоколад.

Сместа се изсипва в намазана с масло тиган форма (30 см). Пече се за около 50 мин в предварително загрята фурна на 175-200 °C. След като е готова, диетичната торта се изважда, вади се от формата за печене и се оставя да се охлади.

За глазурата пудрата захар се разбърква със сока от банан. Получената смес се нанася равномерно върху получения блат.

Вижте още от нашите диетични рецепти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest