Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лукът е храна за мозъка

Лукът е храна за мозъка

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Лук

Лукът, който често е пренебрегван, особено от по-младите хора, заради неприятния дъх, който остава след консумацията му, е много полезен за мозъка.

Активните и лесно усвоими от организма съединения на сярата, които се съдържат в лука, пречистват в мозъка и забавят неговото стареене.

При редовна консумация на лук клетките на мозъка се подмладяват и работата им става по-ефективна. Като резултат паметта се възстановява.

Препоръчва се настърган лук, смесен с мед в пропорция едно към едно, да се яде всеки ден – достатъчна е 1 супена лъжица, за да се предотврати склерозата.

Сьомга

Орехите също са много полезни за мозъка. Те съдържат лецитин, който подобрява работата на мозъчните клетки и стимулира паметта.

Какаовите зърна съдържат антиоксиданта флаванол. Той подобрява кръвообращението на мозъка и го защитава от окислителни процеси, които могат да доведат до Алцхаймер.

Мазната риба като сьомга, сардина, пъстърва, е богата на йод и омега 3-мастни киселини, които подобряват работата на мозъка.

Боровинки

Това се дължи на регулирането на холестерола в кръвта и подобряването на работата на кръвоносните съдове, предизвикано от консумацията на риба.

Боровинките са много полезни за мозъка. Те са богат източник на полезни антиоксиданти, известни като антоцианини. Те защитават мозъка от много заболявания. Консумацията на боровинки помага за предпазване от загуба на памет.

Зехтинът е източник на мононенаситени мастни киселини, които пазят мозъка от заболявания и от нарушения на неговите функции.

Домати

Доматите са полезни за мозъка, тъй като съдържат ликопен – мощен антиоксидант, който помага за унищожаването на свободните радикали, които увреждат мозъчните клетки ипредизвикват стареене. Доматите са богати и на мелатонин, който запазва клетките на мозъка млади.

Много полезен за мозъка е касисът, тъй като съдържа много витамини. Касисът подобрява работата на мозъка и ако го консумирате редовно, ще имате по-бърза мисъл.

Броколите съдържат ценния витамин К, който подобрява работата на мозъка. Същият ефект върху работата на мозъка имат и тиквените семки.

Ябълките и спанакът също са много полезни за мозъка, тъй като съдържат ценни вещества, спомагащи за работата на мозъчните клетки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest