gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Бързо, но полезно хранене

Бързо, но полезно хранене

полезни сандвичи

Все по-популярно става да се обръща внимание на храненето. Желанието за здравословно хранене провокира много производители да обърнат на обратно идеологията си за производство на продукти, предназначени за консумация. Последиците от нездравословното хранене – преки или не, са лесно проследими и подлежат на огромна критика.

Въпреки всичко искаме или не, похапването на вредни храни „между другото” е станало навик и част от съвременната култура на хранене.

Подобно задоволяването на моментните призиви на глад за сметка на традиционният обяд или вечеря, прави менюто ни все по-нездравословно.

Полезно хранене

От известно време обаче отношението към бързата храна се променя. И тази промяна започва от САЩ - родината на фаст фууд храните, където индустрията е най-мащабна. Става все по-популярно да се преминава от етапа на „бързина преди всичко“ в този на „високите очаквания“.

Във фаст фууд ресторантите голяма популярност и разпространеност добиват нискокалоричните и вегетариански ястия. Освен това растителните заместители на месото стават все по-хранителни и вкусни, което означава, че са пресни или по-точно - истински.

Може би се стигна до момента, в който бързото хранене ще е не само вкусно, но и полезно. Това е провокирано най-вече от новите изисквания на клиентите. А браншът е длъжен да се адаптира, за да оцелее. Поради това се очакват все по-мащабни промени в бъдеще.

Бързо хранене

Една от основните цели, която се стреми към промяна, е насочена към разработването на по-здравословни алтернативи на големите количества мазнини и сол, съдържащи се в повечето бързи продукти.

Редица вериги дори правят съществени компромиси и отстъпления от класическата концепция за бърза храна – бърза и евтина. Те повишават времето за приготвяне и цената, но паралелно с това – и качеството.

Следващата стъпка, която трябва да се предприеме, е пълният отказ от изкуствени оцветители и подсладители. Някои фирми дори са започнали.

Няма да е чудно, ако съвсем скоро на пазара започнат да се предлагат евтини, нискокалорични храни, приготвени бързо, от изцяло естествени съставки храни.

И запомнете най-важното при кулинарната употреба и готвене - използвайте пресни продукти с минимална термична обработка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 4
3 1
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ИВЕЛИНА ИВАНОВА
ИВЕЛИНА ИВАНОВА
11.09.2013 13:12
Солта и мазнините са най-малкият проблем при храните! Масово ни променят вкусовите навици с разни оцветители подобрители и др. с което ни влошават здравето! На пазара не останаха качествени неща, ако искаш качествени и здравословни трябва сам да си ги произведеш! "евтини, нискокалорични храни, приготвени бързо, от изцяло естествени съставки храни." - звучи утопично
1
0

Свързани рецепти