Очите ни издават колко обичаме шоколад

Любов към шоколада
Резачка за зеленчуци на спирали с 3 режима на рязане - многоцветно
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Резачка за зеленчуци на спирали с 3 режима на рязане - многоцветно
32.00 лв.
Виж ››

По очите може да се разбере доколко един човек обича шоколад, разкрива изследване на Journal of Evolutionary Psychology. Специалисти са стигнали до извода, че човешкият мозък откликва на вкуса на различните храни така, че това може да си проличи чрез очите на човека.

Това може да се разбере с помощта на специален уред за измерване на степента на харесване на определените храни. Ако този метод бъде одобрен за използване в кабинетите на лекарите, това ще се превърне в революция в диетологията.

Според специалистите този начин на изследване може да помогне на хора, които са пристрастени към определени видове храни, които не са полезни за тях.

Доктор Дженифър Насър, който е професор в университета Дрексъл, е ръководител на това специално изследване, което използва електронна ретинография, за да отчете покачвания на невротрансмитера допамин в ретината.

Допаминът се свързва с голям брой ефекти, свързани с удоволствието в мозъка, сред които се нарежда на първо място очакването на награда.

Шоколад

Върху ретината допаминът се освобождава, когато оптичният нерв реагира на светлина.

Д-р Насър и колегите ѝ открили, че електрическите сигнали в ретината се покачват като при гледка на светкавица, когато в устата на участниците в изследването имало парченце шоколад.

Това покачване било толкова голямо, колкото ако на участниците в изследването е бил даден стимулант за покачване на нивото на допамина по изкуствен начин.

Допаминовата система на окото може да бъде използвана при проблеми с храненето, сочат изследванията на екипа на д-р Насър.

Храната е както средство за осигуряване на енергия за организма, така и удоволствие, но страничният ефект от прекаляването с нея са излишните килограми.

Екипът на д-р Насър иска да разработи метод за увеличаване на удоволствието от храната и енергийната ѝ стойност, като в същото време се намалят страничните ефекти.

Електронната ретинография е много достъпен метод, тъй като е сравнително евтин - около 150 долара на сеанс, който трае 20 минути.

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати