gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»С какви храни и ястия да поднесем Мерло

С какви храни и ястия да поднесем Мерло

Мерло
Уред за почистване на микровълнови фурни
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.
Виж ››

Областта Бордо във Франция е родината на сорта на виното – Мерло. Там той е любим допълващ партньор на Каберне Совиньон в производството на най-добрите купажни вина. В други региони обаче, като Канон-Фронсак, Померол и Сен Емилион, Мерлото е главният елемент, а Каберне Совиньон е допълващият сорт.

Между двата сорта вино съществуват редица разлики – както при отглеждането, така и при консумацията. Мерлото се смята за „по-тежко” от Кабере Совиньон, тъй като предпочита по-тежки, по-дълбоки и влажни почви.

От друга страна е смятано и за по-чувствено, тъй като е по-чувствително на студ, и притежава по-тънка ципа. Това, от една страна, крие опасност от загниване, но от друга - му помага да узрее по-рано.

Вино Мерло

Най-разпространените сортове вина от Мерло са тъмночервени, плодови и пищни, с меки танини и интензивни плодови аромати. Те често напомнят подправки и череши. По-меките танини във вината от Мерло спомагат по-скоростното узряване на това вино, като същевременно му оставят възможността да отлежава също толкова дълго, колкото и другите сортове.

Мерлото е разпространено из целия свят. У нас този сорт присъства във всеки винарки район. Ароматът на младите вина често включва полъха на зряла череша и синя слива, а при вината от някои региони се долавят и цветни аромати.

Най-типичните плодови аромати на виното от сорта Мерло са на къпина, малина, черна и червена боровинка, синя слива, череша и касис. В някои случаи се долавят ароматите на чай, мента, дафинов лист, кедър, какао, тютюн и ванилия.

Сирене и Мерло

Най-подходящите храни, които се поднасят при консумацията на това вино, са голям набор от меса - говеждо, агнешко, телешко и свинско. От дивеча най-добре подхожда еленското месо, а от птиците - на патицата.

От друга страна, виното от сорта Мерло се комбинира изключително добре с риба и най-вече – със сьомга и риба тон.

Подходяща комбинация с консумацията на вино от сорта Мерло, са добавки от същия тип - къпина, малина, боровинка, синя слива. Ястията пък е добре да съдържат в състава си розмарин, мащерка или мента.

Друга подходяща насока, що се отнася до подходящите храни и добавки, са зеленчуците, най-вече лук, печен чесън, домати - пресни или сушени, патладжан и цвекло. От сирената пък чудесен избор са камемберът, гаудата, чедърът и пармезанът.

Всякакви сосове и гарнитури, имащи в състава си диви гъби, бекон, горчица и особено орехи, също биха били перфектен избор.

Като цяло, най-добрата компания за Мерлото са средно тежките ястия. А за да се свърже по-успешно с ястието, то то трябва да се използва в приготвяните сосове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати