Къде ядат най-много шоколад?

Шоколади

Шоколадът е любимо сладко изкушение за много хора. При започване на някаква диета, обикновено трябва категорично да се откажем от сладките неща, в това число и от шоколада.

Тази задача се оказва доста трудна и понякога дори непосилна. Толкова много избор от различни шоколадови вкусотии, а на теб да ти се налага да ги заобикаляш и да не можеш да похапнеш.

Къде обаче по света най-много похапват шоколад? Не е никак изненадващо, че това е страната, за която статистиката сочи, че на глава от населението се пада по около 12 килограма от вкусния шоколад.

Шоколад

Става дума за Швейцария, разбира се - страната, която може да се отбележи като мястото с най-много любители на вкусния шоколад. Всъщност самото споменаване на Швейцария остава у нас усещането за парченце шоколад, топящо се в устата, така че едва ли фактът, че оглавява класацията, е някаква изненада.

Колкото и да си падаме по шоколадовите изкушения у нас, България изобщо не влиза в класацията за страните, които консумират най-много шоколад. В топ 10 попадат Ирландия с внушителните 9.9 килограма на глава от населението, следвани от Англия – с 9.5 кг.

По-нататък в класацията са застанали Австрия, Белгия и Германия, съответно с 8.8 кг, 8.3 кг, 8.2 кг на глава от населението. В Норвегия похапват скромните 8 кг, а последни в десетката са французите с 6.3 кг. Преди тях се нареждат Дания със 7.5 кг и Канада с 6.4 кг на глава от населението.

Шоколад

На 15 позиция са САЩ, показват още данните на изданието Confectionerynews.com.

По-голямата част от присъстващите в Топ 20 на най-ядящите шоколад страни могат да се похвалят с високи доходи и по-голяма средна класа в сравнение с останалата част от развиващите страни.

Интересното тук е, че освен страни-любители на шоколад, има и такива, в които той просто не представлява никакъв интерес за хората. В Китай очевидно са свикнали много повече на солени храни и ги предпочитат пред сладките изкушения, каквито и да са те.

Според изследването средностатистическият китаец хапва за година скромните 100 грама шоколад. Най-бързо развиващият се пазар за шоколад в света е Индия, като за три години (между 2008 и 2011 година) продажбите им са скочили двойно.

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати