Родните храни в световната Съкровищница на вкусове

Български продукти
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Световната съкровищница на вкусовете представлява уникален световен кулинарен каталог, в който влизат хранителни продукти, чийто вкус и състав представлява световно богатство и трябва да бъде опазен на всяка цена. Кулинарите го определят като „Червената книга“ на най- ценните кулинарни бисери.

Българската кухня вече участва с четири „суперхрани“, които прославят богатия вкус и аромат на традиционната българска кулинария. В процес на идентифициране са още 20 традиционни български ястия.

Специалитетите, които влизат в Световната съкровищница на вкусовете, се идентифицират не само като лист от продукти и техника на кулинарна обработка.

Смилянски боб

Те разкриват в подробности географския регион, за който са характерни, специфичните природни дадености на мястото, както и начина на добиване на продуктите и съставките.

Българските „отличници“, които заемат достойно място в съкровищницата, са смилянският боб, зеленото сирене от село Черни Вит, банско-разложкия нафпавок и млякото от единствените по рода си в света каракачански овце.

Вкусовите качества на гигантския боб с аромат на кестен са добре известни не само в България, но и по цял свят. Компания в престижната класация му прави плесенясалото зелено сирене от село Черни Вит, което няма аналог на Балканския полуостров.

Нафпавок

Специално място е отделено на колбаса-чудо със странното и непреводимо на друг език име нафпавок. Името на този уникален деликатес идва от банско-разложкия диалектен глагол „нафпавам“ – в превод натъпквам.

Нафпавокът се отличава със специфичен аромат на добре узряло меса, землисти нотки, лека пикантност и дълбока сладост. За приготвянето му се използва само най-хубавото месо на прасето (задължително домашно отгледано), което се накълцва, подправя и пълни в дванайсетопръстник (т.нар. бабичка, или бабек), в мехур или стомах (дедец).

Но дори местните да ви разкрият всички тайни подправки, пак няма да можете да приготвите никъде другаде разложки нафпавок, защото тайната на специфичния му аромат и вкус и в неповторимия климат на китната разложка долина.

Баница

Българската кухня изобилства от невероятно ароматни и вкусни деликатеси, които могат да съперничат ни изисканите блюда от цял свят.

Очаква се в най-скоро време към Съкровищата на вкусовете да бъдат включени и куртовската капия, изключително вкусния розов домат „биволско сърце“, както и няколко специфични сорта ябълки и круши.

Няма как да подминем меда от круши, който се произвежда в района на Провадия и Котел, както и „сиромашкото сирене“, което се произвежда в Пазарджишко от вече обезмаслено мляко.

Не сме забравили прословутата и българска баница, но не тази, която повечето от домакините приготвят, а тетевенската "старешко точено", която се отличава с уникална технология и вкус.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати