Лютите чушки борят холестерола

Чили

Един от най-популярните зеленчуци на българската трапеза е пиперката. Тя се включва както в много ястия, така и може да се консумира самостоятелно. И освен с изключителните се вкусови качества, тя ни радват и с букет от ценни вещества.

Още през далечният ХVII век лекари и знахари предписвали стрити на малки парченца чушки на страдащите от ишиас. Подобна била рецептата и за решаване проблемите с храносмилането и отделянето на газове.

Днес съвременната медицина потвърждава лечебната сила на този вкусен зеленчук. Доказано е, че чушките имат способността да стимулират стомашната секреция. Освен това са сред най-богатите източници на витамини. Интересното е, че колкото по-зрял е плодът, толкова повече витамини има в него.

Люти чушки

В чушките има изобилие от витамин В комплекс. В червените чушки има 30 пъти повече каротин, за сметка на зелените, но пък в зелените има 4-5 пъти повече витамин С, отколкото в лимоните. До тях се доближава единствено черното френско грозде.

Поради това е препоръчително чушките да се се включват в менюто на хора, страдащи от анемия, тъй като доброто съотношение между витамините С и Р съдейства за укрепване стените на кръвоносните съдове. Посоченият витамин Р се съдържа главно в червените и жълтите камби, което е най-полезно и за хората, страдащи от диабет.

От сортовете чушки, за най-ползотворни се считат лютите чушлета. Подобно действие на тяхното имат и лютите “роднини” на чушките. Това е поради наличието на алкалоида капсацин, който поражда лютивината. Той стимулира отделянето на стомашен сок, възбужда апетита и действа благоприятно на нервите.

Зелени люти чушки

Капсаициноиди, придаващи лютивината на чушките, имат още едно интересно приложение. Наскоро учени от Хонконг установиха, че именно лютите чушки предпазват от сърдечни заболявания.

Проведено е изследване, в което две групи хамстери били подложени на високохолестеролна диета. След това им била дадена група храна с вариращи количества капсаициноиди. След анализа било установено, че лютивите вещества понижавали нивата на лошия холестерол, като намалили натрупването на холестерол в тялото и увеличили разграждането и отделянето му.

Освен това те блокирали действието на ген, който кара артериите да се свиват, ограничавайки притока на кръв към сърцето и другите органи. Благодарение на това мускулите се отпускали и се разширявали, като по този начин се увеличил и притокът на кръв.

От това следва, че капсаициноидите са благоприятни за подобряването на редица фактори, свързани със сърдечното здраве и нормалното кръвно налягане. Всичко е въпрос на баланс.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Борис
Борис
18.09.2013 23:03
На 59 години съм.Ям люто откакто се помня.Сърдечните ми проблеми почнаха след 40-тата годишнина.Не е вярно това за капсаицина!
3
1