Класически френски рецепти

Телешко бургиньон

Пригответе вкусни ястия по класически френски рецепти, ако искате да изненадате приятно гостите или семейството си. Тези ястия за изискани и не се приготвят трудно.

Телешко във вино

Необходими продукти: 1 кг телешко филе, половин литър сухо червено вино, 6 зърна черен пипер, 15 мл оцет, 100 мл олио, 60 гр целина, 80 гр брашно, 400 мл телешки бульон, 2 супени лъжици доматено пюре, 4 скилидки чесън, 170 гр печурки, 400 гр артишок, магданоз, сол.

Телешко с вино

Начин на приготвяне: Месото се нарязва на кубчета. Добавят се нарязаният на едро лук, черният пипер, солта. Полива се с оцета и виното. Разбърква се добре, похлупва се и се оставя да се маринова за 8 часа.

След това месото и лукът се отцеждат от маринатата и се запържват в част от маслото. Отделно се запържва целината и след това се добавя към месото и лука.

Всичко се премества в тавата, в която ще се задушава. Сипва се брашното, разбърква се добре и се добавят доматеното пюре и пресованият чесън. При постоянно бъркане се сипва маринатата и бульона.

Когато течността кипне, се оставя да се задушава във фурната на 170 градуса за около 2 часа и половина, докато месото омекне съвсем.

Фондю

Добавят се гъбите, обеленият и нарязан на едро артишок и солта. Задушава се още 15 минути. Готовото ястие се поръсва със ситно нарязан магданоз преди сервиране.

Фондю Франш-Конте

Необходими продукти: 150 мл сухо бяло вино, 6 яйца, 250 гр кашкавал, 60 гр масло, 2 скилидки чесън, млян черен пипер и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Виното се слага да ври заедно с чесъна, докато течността се изпари наполовина. Прецежда се и се охлажда. Суровите яйца се смесват с настъргания кашкавал, разтопеното масло, пипера, солта и охладеното и прецедено вино. Получената смес се сипва в гювечета и се пече десетина-петнадесет минути, докато не стане златиста. Сервира се с препечени филийки.

Филе миньон с гъби

Филе миньон с гъби

Необходими продукти: 700 грама телешко филе, 1 кг печурки, 120 гр масло, 40 гр брашно, 100 гр заквасена сметана, 100 мл сухо бяло вино, млян черен пипер и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Гъбите се кипват за 3 минути, нарязват се на филийки и се запържват в половината масло до златисто.

Добавят се солта, пиперът, брашното и се запържва още 5 минути. След което се добавя сметаната, разбърква се и се оставя да кипне на бавен огън.

Месото се нарязва на парчета, осолява се, наръсва се с пипера и се запържва в останалото масло, докато получи коричка. Налива се виното и се оставя всичко да поври 1-2 минути.

Сервира се на плато, като в средата се слагат гъбите, а отстрани се нареждат парчетата месо.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Боби
Боби
14.09.2013 11:21
Хубави рецепти. Фондюто мисля че е по-правилно да се нарича Франш-Комте. Това е името на региона. От там идва и името на сиренето Комте, което не е нищо друго а френския вариант на швейцарския Грюер. Що се отнася до фондютата, има няколко основни варианта. Швейцарския като го наричат моатие/моатие или 50/50 от две сирена - Грюер и Вашран Фрибуржоа. Вашрана прави това фондю по-кремаво. Савойското фондю се прави с три типа сирене - Ементал, Савойсти грюер и Абонданс. Това го прави малко по тежко. Не съм сигурен защо сте нарекли фондю с кашкавал Франш Комте :) По-скоро би трябвало да се нарича Български вариант на фондю. Сирената по-горе може и да приличат на кашкавал, но са много по-твърди, по-ароматни и общо взето трудно може да се получи нещо което се прави с Грюер или Комте ако се замести с кашкавал. За сведение, според мен френското сирене което може би най-много се доближава до българския кашкавал е Кантал, и то Кантал Жьон.
2
0