Традиционни български ястия със заешко

Печен заек

В българската кухня ястията с месо взимат своя превес. Най-често се използват както пилешко, телешко и свинско, така и заешко. У нас заешкото е най-популярно в районите, в които ловни дружинки предпочитат сами да ловуват този дивеч. Поради това в родната ни кулинарна традиция съществуват редица традиционни рецепти със заешко.

Може би най-разпространената рецепта за приготвяне на заек е:

Заек в глинен гювеч

За него ще са ви необходими: 1 (домашен) заек, нарязан на порции, около 800 гр. картофи, нарязани на колелца, 300 гр. пресни гъби, нарязани на ивици, 4 големи глави лук, нарязани на полумесеци, 1/2 връзка магданоз, нарязан на ситно, 1 с.л. захар, 1/2 ч.ч. бяло вино (или бира), 500 мл. пилешки или зеленчуков бульон, 2 дафинови листа, 2-3 зърна бахар, сол, черен пипер, 4 с.л. зехтин (или олио)

Заек в гювеч

Начин на приготвяне: Парчетата заек се поръсват отвсякъде със сол и черен пипер, след което се запържат в предварително загретия зехтин (олио). Вадят се от тигана и се оставят на топло.

Ястия със заешко

Захарта се поръсва в още топлия тиган, разбърква се леко, за да се карамелизира и и се добавя нарязаният на полумесеци лук. След като поомекне, се добавят гъбите и се оставя да се задуши за няколко минути. Свалят се от огъня, подправя се на вкус със сол и черен пипер, и се добавя част от ситно нарязаният магданоз.

Всички страни на голям глинен гювеч се намазват със зехтин и олио. На дъното му се нареждат половината от картофите. Върху тях се разпределя от луково-гъбената смес. Добавят се 1-2 дафинови листа и 2-3 зърна бахар. Върху полученото се нареждат парчетата заек. Отгоре се покриват с останала част от лука и втората част картофи. Всичко това се залива с виното и бульона.

Яхния със заешко

Глинения гювеч се поставя в студена фурна и се пече на 200 С, около 2 – 2.5 часа.

Попска яхния

За нея ще са ви необходими: 600 г месо от заек, 100 г топено масло, 650 г арпаджик, 5-6 главички чесън, 20 г доматено пюре, 20 г брашно, 160 г домати, 40 г вино, лимон, дафинов лист, червен и верен пипер, сол

Начин на приготвяне: Заекът се почиства и се кисне 5-6 часа в студена вода. След това се оставя в студена марината за около 12-24 часа – в зависимост от възрастта му. Маринатата се приготвя, като в 1 л вода се сваряват 50 г лук, 50 г моркови, 25 г корени магданоз, парче целина, сол на вкус, 2-3 лъжици захар, дафинов лист и черен пипер на зърна. Малко преди да се свали от огъня, се прибавя и 500 г оцет или вино.

След като се изкисне, месото се нарязва на порции и се пържи в мазнината. Прибавят му се ситно нарязания лук, доматеното пюре, брашното, червеният и черен пипер на зърна, дафиновият лист и половината от виното.

Залива се с вода и се оставя да ври на тих огън. Когато месото е полусварено, се добавя арпаджикът. Когато лукът омекне, се прибавят нарязаните домати, останалото вино и нарязаният на резенчета лимон.

Рейтинг

5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Лози
Лози
04.04.2014 09:53
направо ми се дояде, ще изпробвам първата рецепта, защото ми се вижда по-икономична, но и хубава
1
0