Масови проверки в училищните столове

Училищни столове

Новата учебна година е факт. Почти 70 хиляди българчета ще прекрачат прага на училищата в България за първи път през живота си. Но училището не е място, в което се трупат само знания и опит.

Голяма част от възпитаниците на учебните заведения разчитат на училищните кухни и столове за своя топъл обяд. Във връзка с това българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви, че започват засилени проверки в училищата.

Инспекторите от БАБХ ще проверят обстойно кухненските блокове в детските ясли и градини, детските кухни майки, както и училищните столове и бюфетите в цялата страна.

Експертите ще инспектират доставените и приготвените на място храни, складираните плодове, зеленчуци и напитки. Ще се следи за придружаващи документи, качество, срокове на годност, правилно етикетиране, както и стриктно спазване на правилата и сроковете за съхранение.

Особено внимание ще се обърне на персонала - по-специално дали работещите в кухненските помещения спазват изискванията да носят специално работно облекло, обувки и средства за прибиране на косите. Инспекторите на БАБХ напомнят, че не се допуска носенето на каквито и да е било накити върху работното облекло.

Училища

Всички работещи в кухните и столовете трябва да притежават заверени здравни книжки, в които надлежно да са отбелязани отрицателни резултати от проведени изследвания за носителство на шигели, салмонели, ентеропатоенни Ешерихия коли и коремнотифно носителство.

Всички открити несъответствия ще бъдат наказвани съгласно действащото българско законодателство. Кампанията за масирани проверки започва от днес и ще продължи до 18-и октомври, когато ще бъдат оповестени и данните от проведените проверки.

След тази дата контролът на обектите ще продължи да се осъществява регулярно, съгласно съществуващата схема и наложени практики, обясниха от Българската агенция за безопасност на храните.

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати