Жълтите и оранжеви зеленчуци предпазват от рак

Жълти зеленчуци

Изследване установи, че консумацията на жълти и оранжеви зеленчуци намалява с 52% риска от появата на рака на пикочния мехур.

Екипът, извършил изследването, анализирал медицинските данни на 185 885 доброволци за период от 12.5 години. Учените извели 581 случая на инвазивен рак на пикочния мехур. От тях 152 били жени, а 429 – мъже.

Екипът от Центъра по ракови заболявания в Хавайския университет установил, че жените, които консумирали по-големи количества жълти и оранжеви зеленчуци, се оказват с по-малка вероятност да развият раково заболяване.

Моркови

Учените са отчели и другите фактори, които предизвикват раково заболяване като тютюнопушенето и възрастта на участниците в експеримента.

Жълтите и оранжеви зеленчуци са най-богати на витамините А, C и Е.

Оранжевите зеленчуци, като моркови, тикви и сладки картофи съдържат алфа и бета каротини, антиоксиданти, които предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи и помагат за обновяването на клетките.

Когато ядем храни богати на бета-каротин, организмът ни набавя необходимото количество витамин А. Витамин А подхранва колагена в кожата и я прави еластична и мека.

Жълтите зеленчуци, като чушките, царевицата и картофите, са богат източник на бета-криптотанксин - фитохимикал, който предпазва от сърдечни болести и помага за междуклетъчната обмяна на витамини и минерали.

Картофи

Жълтите продукти регулират нивото на хормоните и засилват метаболизма.

В тях се съдържат въглехидрати, диетични фибри, витамини от групата В, които стимулират перисталтиката, осигуряват на организма висококачествени протеини, ненаситени мастни киселини, калций и витамин В1.

Тези зеленчуци са бедни на мазнини, но богати на витамини и минерали. Могат да бъдат природна превенция срещу болести, за които все още не е изобретено ефективно лекарство.

Ракът на пикочния мехур се развива обикновено в зряла възраст. Причините за появата на това раково образование са неясни, но се предполага, че фактори като тютюнопушенето предразполагат към появата на тази болест.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати