gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»В лапите на емоционалното хранене

В лапите на емоционалното хранене

Емоционално хранене
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
150.00 лв.
Виж ››

Ако се храним, когато не изпитваме глад, то това определено говори за емоционален проблем. Обикновено това е вторично явление. Емоционалното хранене не сочи причината, която го поражда, а влошава още повече душевното ни равновесие.

За да се справим с проблема, е нужно да разпознаваме кога се храним по различни причини от това да осигурим на организма си необходимата му енергия и нутриенти. Импулсивното задоволяване на нуждата от удоволствие чрез храна трябва да се прекрати, като се ревизират някои навици, които провалят спазването на здравословен режим на хранене.

За емоционално хранене се счита всяка консумация на храна с цел постигане на по-добро самочувствие, а не заради необходимост от енергия. Това е, ако например при лошо настроение или ситост отново се посяга към шоколада.

Сладки неща

Лошото е, когато този навик прерасне в средство за справяне с емоционалния спад. Практиката е механична – във всеки момент на самота, гняв, стрес, разстроеност, скука, преумора импулсивно се отваря хладилника. Попада се в порочния, нездравословен кръг, в който истинските чувства се потискат и проблемът се загърбва.

Ето няколко признака, по които можете да определите дали сте попаднали в лапите на емоционалното хранене:

- Не можете да се контролирате при вида на храна;

- Наличието на храна ви кара да се чувствате спокоен и сигурен;

Нощно хранене

- Похапвате, когато сте под стрес;

- Храните се редовно, дори когато изпитате тежест в стомаха;

- Ядете, когато не сте гладен или продължавате да се храните, след като усетите засищане;

- Посягате към лакомство, за да се почувствате по-добре или от скука;

Лошото е, че колкото и да се опитвате, емоционалният глад не може да се засити с храна. Храненето помага само за момент, но вълненията и терзанията продължават да действат. С времето състоянието се влошава, тъй като ненужно погълнатите калории дават своя негативен резултат във физически и емоционален план. Появява се чувство на вина.

За да спрем проблема още в зародиш, трябва да се интересуваме от начините как да се справим с емоциите си и как да се храним здравословно. Причините за наличието на подобно емоционално хранене са различни и всеки за себе си трябва да отговори какво усещане се опитва да постигне чрез хапването на определена храна, за да може по-късно да открие адекватен отговор на реалните си потребности.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати