Подходящите подправки за гъби

Ястия с гъби

Гъбите, и по-точно ядливите гъби, са служели за храна на човека още от древни времена. Още древногръцкият учен Теофраст описва в своите трудове печурката, трюфелите и много други гъби.

Гъбите са били поднасяни както на народната трапеза, така и на хановете и царете. Те имат сходна със зеленчуците и продуктите от животински произход хранителната стойност. Съдържат голямо количество вода, белтъчини, минерални соли, мазнини, витамини и други вещества.

По вкусови качества гъбите заемат едно от първите места между храните от растителен произход. От значение за това е и обработката им. Гъбите търпят всякаква топлинна обработка и са подходящи както за самостоятелна консумация, така и като добавка към много ястия. Важно условие за добрия вкус на гъбите са подправките.

Гъби

Гъбите се комбинират добре с почти всички подправки. Като най-подходящи обаче се определят чесън, магданоз, лук и риган.

Гъби с подправки

Необходими продукти: 500 гр гъби, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, 1/2 к.ч. олио, магданоз, лимонов сок, сол

Начин на приготвяне: Ситно нарязаният лук се задушава в мазнината. Добавят се чесънът, гъбите, нарязани на ивици, черният пипер и се посолява. Оставя се да се задушат, като от време на време се налива по малко топла вода. След като се свали от огъня, се подправя със ситно нарязания магданоз и лимонов сок на вкус. Може да се консумира самостоятелно или като гарнитура към месо, риба, птици и др.

Манатарки

Приготвянето на гъбите изисква доста обширни познания, които не свършват с подбирането на подходящи подправки.

Когато готвите гъби, трябва да знаете, че при готвене пускат много вода. Проблемът може да се избегне, ако се засушат за малко в хладка фурна. Освен това, не е добре да се оставят за дълго време във вода, тъй като губят консистенцията си.

При контакт с метал гъбите почерняват, а когато се препържат, стават като гумени на вкус.

Когато приготвяте пресни гъби, то това трябва да стане веднага, тъй като много бързо се развалят. Възможно е да се съхранят до 1-2 дни на хладно в хартиен плик или между две кърпи.

Рейтинг

5 4
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати