gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайните на вкусното агнешко

Тайните на вкусното агнешко

Агнешко
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс
36.00 лв.
28.80 лв.
Виж ››

Добре приготвеното, вкусно агнешко месо е нещо божествено. То има комплексен, специфичен и нежен вкус.

Когато става въпрос за агнешко месо в кулинарен аспект, може да се избира между малко агне, на възраст до 6 месеца, с по-крехко месо и голямо агне, на възраст до 12 месеца.

Агнешкото месо е изключително характерно и се отличава от останалите меса по своите характерни цвят, аромат и вкус. Когато купувате месото, трябва да имате в предвид някои фактори.

Сурово, то не трябва да плува в мазнина, а самите мазнини трябва да са бели на цвят. Цвета му трябва да е розов до светлочервено, а костите – червеникави. Ако тези характеристики не са спазени, то и най-добрата обработка и приготвяне няма да мат ефект.

Агнешки джолан

Ястия с агнешко месо у нас са рецепти с традиция. Най-често срещаните рецепти са за печено агне с плънка, агнешки шишове на скара, агнешки котлети и пълнена плешка. Също така някои залагат на агнешко чеверме или на приготвянето на месото в гювеч.

От дреболиите пък става агнешка дроб сърма или ароматна дроб чорба. Супа с агнешко може да се приготви и като се използва за основна съставка джолан или главичка.

Агнешкото месо се съчетава отлично с всякакви зелени зеленчуци, най-вече с лапад, спанак, коприва, зелен лук, бакла, гъби, картофи, булгур, а най-често го предлагат с ориз.

Що се отнася до подправките, агнешкото не се нуждае от големи количества, тъй като притежава силен аромат. Все пак, подходящи са пресният чесън, розмаринът, джодженът, магданозът и мащерката.

Готвене на Агнешко

Когато приготвяте агнешко, трябва да знаете няколко тънкости. На първо място е ароматът. Много хора не харесват силния аромат на агнешкото. За да се премахне, месото се оставя за няколко часа в марината от зехтин, лимонов сок и подправки.

За да стане крехко месото пък, преди ястието да се сложи да се пече, месото трябва да е със стайна температура. Освен това агнешкото се посолява непосредствено преди термичната му обработка. Ако се посоли по-рано, месото може да стане сухо.

По-тлъстите части на агнешкото, като врат и ребърца, изискват повече време и по-ниска температура. По-крехките меса пък се нуждаят от умерена температура, за да не се свият и за да не станат сухи.

В хладилника суровото месо се съхранява не повече от два-три дни, покрито с фолио. Замразеното месо пък трябва изцяло да се размрази преди готвене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати