Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Класически ястия със заешко

Класически ястия със заешко

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Заешко

Изненадайте близките си с вкусни ястия от заешко по класически рецепти, известни в целия свят. Една от тези рецепти е заешко вретено.

Необходими продукти: 1 кг заешко филе, сол, черен пипер, 1 глава лук, 100 г сушени домати в зехтин, 1 стрък розмарин, 1 с. л. зеленчуков бульон, 2 с.л зехтин, 1 с. л. розово сухо вино, 6 парченца бекон, 1 връзка магданоз.

Начин на приготвяне: Доматите се изваждат от зехтина и се нарязват на ситно. Лукът също се реже на ситно. Заешкото филе се начуква, осолява, поръсва се с черен пипер и върху него се сипват доматите с лука и нарязания магданоз.

Печен заек

Завива се и се стяга с бекона. Превързва се с конец, като под него се закрепва и розмаринът към месото. Вретеното се слага в подходяща тавичка, предварително намазана с масло.

Фурната се загрява предварително до 160ºС. Месото се пече около 35 минути, като периодично се полива с виното и бульона, до пълна готовност.

Готовото вретено се нарязва на филийки, нарежда се на подходяща за сервиране чиния и се гарнира със сварени на пара картофи, като всичко се залива със соса, останал при печенето.

Задушен заек - това също е вкусно ястие по класическа рецепта.

Необходими продукти: 1 кг заешко филе, 200 г дребни печурки, 1 глава лук, 1 морков, 1 скилидка чесън, 1 корен от магданоз, 1 с.л. брашно, четвърт литър месен бульон или вода, 180 мл сухо бяло вино, 2 с. л. масло, 2 с. л. сметана, 1 ч.л. горчица, половин чаена лъжичка естрагон, червен пипер, сол, черен пипер.

Рецепти със заешко

Начин на приготвяне: Заешкото месо се измива, подсушава и се нарязва на средно големи парчета. Смесват се солта, черният пипер, горчицата и естрагонът. С тази смес се натърква месото.

Лукът, чесънът, морковът и коренът от магданоз се нарязват на дребно. В тенджера се загрява маслото и месото се запържва до златисто. Изважда се от мазнината и в нея се запържват зеленчуците.

Добавят се червеният пипер и брашното. Месото се връща обратно в тенджерата. Сипва се бульонът или водата и се добавя виното. Покрива се с капак и се оставя за 20 минути, като месото се преобръща периодично.

Капакът се маха и се оставя за още 10 минути. Дребните печурки се измиват, срязват се наполовина и се задушават с масло и сметаната, докато се изпари течността.

Посоляват се. Парчетата месо и гъбите се слагат в загрята чиния за сервиране и се поливат с прецедения сос от задушаването. Ако е необходимо, се добавя още сол и черен пипер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest