gotvach.bg»Статии»Кулинария»Необяснимо повишен апетит

Необяснимо повишен апетит

Апетит
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
28.00 лв.
22.40 лв.
Виж ››

Повишеният апетит е нормално състояние на организма през студените месеци. Той често се появява като реакция на външния свят, например понижени температури на околната среда. От друга страна, подобен симптом се проявява и при прилагането на диета.

Реално обаче, необяснимото повишаване на апетита най-често е плод на нарушения в нормалния ви житейски цикъл: безсъние, стрес, нерви, алкохол. При други пък се проявява като опит да успокоят себе си, като автотерапия.

В медицинските среди чувството за повишен апетит се определя с диагнозата полифагия. Тя се характеризира с нуждата от повишен прием на храна.

Прекаляване с Храната

Гладът и апетитът са усещания, регулирани от сложните взаимодействия между ендокринната, храносмилателната и нервната система. Най-честата причина за наличието на повишен апетит е хипогликемията.

При нея, подобно повишаване на апетита се обуславя от резките колебания в кръвната захар, предизвикващи прекомерно изръсване на инсулин в кръвта. Най-податливи на хипогликемията са хората с диабет. Всъщност, един от първите симптоми на захарната болест е увеличеният апетит.

Глад

От друга страна повишеният апетит може да се дължи на нарушения в системите, регулиращи апетита и кръвната захар, както и специфични обстоятелства, като бременност. При бременните жени обилното похапване е оправдано, но както всяко друго нещо, също трябва да е в граници.

Необяснимото силното чувство за глад може да се обясни и с наличието на ендокринни условия, като Базедова болест и хипертиреоидизъм. При тях тялото произвежда излишни количества тиреоидни хормони. Заедно с повишението на глада, тези състояния се съпътстват още със симптоми като загубата на тегло, хиперактивност, безсъние и други.

От друга страна, всяко едно подобно хранително разстройство може да е плод на емоционални състояния, като депресия, стрес и тревога. От друга страна, тялото може да реагира по този начин на употребата на антидепресанти, орални контрацептиви и други.

Интересен е факта, че ако необяснимия апетит се проявява само към определена храна, например кисело, солено, т.н.т., то това е ясен признак за наличието на глисти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати