gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Черешата - сладкият лекар

Черешата - сладкият лекар

Череши

Знаете ли, че ако сутрин и вечер похапвате по 10 череши, можете да снижите до 3 пъти вероятността от сърдечни проблеми! Лошото е единствено това, че тези вкусни малки плодчета са сезонни.

Хайде да научим малко повече за черешите! В 100 грама се съдържа 47.8 калории и комплекс от жизнено важни витамини - А, B1, B2, C, E, PP, R, както и желязо, калий, калций, магнезий, натрий и фосфор!

В черешите се съдържа пектин, който е убиец на мазнините. Заради минералните соли в тях те се препоръчват от диетолозите на пациенти, които искат да облекчат бъбречни страдания или болести на черния дроб.

В състава на черешите има и голямо количество витамините В, както и плодова захар, каротин и органични киселини. Затова консумацията им регулира жлезите с вътрешна секреция и действа тонизиращо на целия организъм.

В жълтата черешa се съдържат много полезни за очите и кожата бета каротини. А витамините С и Е са защитници на сърдечно-съдовата система.

Черешата - сладкият лекар

Изследователи от университета в Уисконсин установиха, че тъмно-червените череши съдържат вещества, които не позволяват образуването на съсиреци в кръвта.

Черешките обаче си имат и негативна страна. Ако имате нездрав стомах, не трябва да ги хапвате в големи количества, тъй като увеличават перисталтика и образуването на газове в червата.

В народната медицина на Грузия черешите се използват като разхлабително средства срещу лениви черва.

Между другото, дори ако плодовете на черешата бъдат замразени, те не губят вълшебните си свойства и полезните вещества и витамини в тях се запазват.

В ДРЕВЕН РИМ ЧЕРЕШИТЕ БИЛИ ПЛОДА НА АРИСТОКРАТИТЕ

Историческите документи сочат, че черешите са били познати в Европа още пред ІІІ век преди Христа.

В Древен Рим малките плодчета задължително присъствали на трапезите на богатите фамилии. Сред обръщението на императора битувал обичай, според който да почерпиш гостите си с черешки е знак на високо благосъстояние и на почит и уважение към тях.

Родината на черешата не е известна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати