Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Традиционни български ястия на фурна

Традиционни български ястия на фурна

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Мусака

Българската кухня предлага изобилие от апетитни рецепти, приготвени на фурна. Сред тях са многото гювечи, плакии, пълнени чушки, различни съчетания с ориз, които са ни така любими.

Мусаката е едно от традиционните български ястия на фурна. Тя се приготвя лесно дори и от хора без кулинарен опит, като всеки път резултатът е повече от добър.

За средно голяма тава са необходими: килограм и половина картофи, половин килограм смесена кайма, 2 глави лук, 3 домата или 3 с.л доматено пюре, 1 кофичка кисело мляко, 3 яйца, 4-5 с.л. брашно, олио, 1 с.л. червен пипер, сол, черен пипер, чубрица.

Рецепти за мусака

Начин на приготвяне: В тенджера се налива олиото и в него се задушава нарязаният на дребно лук. Ако се използват пресни домати, половината от тях се нарязват на малки парчета и се запържват с лука.

Добавя се каймата, като се натиска с вилица за да се разделя на парчета при запържването. Когато се поизпари водата, се поръсва с червения пипер, сваля се от котлона и се добавят черният пипер и чубрицата.

Картофите се обелват и се нарязват на кубчета. Сипват се при каймата, посолява се и всичко се разбърква добре. В тавата се нареждат шайби от останалите домати и върху тях се изсипва съдържанието на тенджерата. Ако се използва доматено пюре, то се смесва с картофите.

Залива се с една чаша гореща вода и тавата се слага в предварително загрята фурна. Ястието се пече около 1 час на 200 градуса.

Когато картофите са готови и са станали златисти, мусаката се полива с предварително приготвената заливка от смесените мляко, яйца и брашно.

Пиле с ориз

Връща се във фурната за около 10 минути, докато заливката се запече до златисто. Поднася се нарязана на квадрати, поръсена с магданоз и гарнирана с кисело мляко.

Друго традиционно българско ястие на фурна са пилешките бутчета или гърди с ориз.

Необходими продукти: 6 бутчета или 600 грама пилешки гърди, 2 и 1/2 чаени чаши ориз, 30 мл олио, топла вода, черен пипер и сол на вкус.

Начин на приготвяне Бутчетата се сваряват леко, за да поомекне месото. Оризът се запържва до изцъкляне и се слага да се пече в тавата, като се залива с топлата вода в съотношение 1:3 ориз:вода.

Пече се около 40 минути на 200 градуса. Когато оризът е почти готов, се слагат отгоре пилешките бутчета, за да се запекат. Поръсва се със сол и черен пипер и се сервира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest