gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Кои храни дразнят стомаха?

Кои храни дразнят стомаха?

Стомашни проблеми

Човешкият стомах реагира различно на храните. При всички случаи му влияе добре спазването на хранителен режим от поне 4 хранения дневно по едно и също време, за да може да се регулира изработването на стомашен сок.

Добре е храненето да се приеме като ритуал. Човек трябва да се храни без да бърза и по възможност да е в добро настроение. Това ще подобри процеса на храносмилане и ще намали количеството изядена излишна храна.

Преяждането не влияе добре на стомаха. По-добре за него е да спрем да се храним, докато все още чувстваме лек глад. След няколко минути това чувство ще се промени с чувство на засищане.

В зависимост от състоянието на стомаха човек трябва да обръща внимание и на продуктите, с които се храни. Като общо, храните, които дразнят стомаха са пикантните, мазните храни, пушените меса и алкохол.

Глад

Тези продукти при системна употреба водят до възпаление на лигавицата на стомаха и поява на запек. Повторното използване на употребявана мазнина не трябва да се допуска - тя също дразни стомаха.

Подобна икономия води до разрастване на гниеща микрофлора в стомаха. Начинът на приготвяне на храната също е от значение – полусуровата или препържена храна не му влияе добре.

Стомах

За здрав стомах трябва да се избягват пържените храни. В процеса на пържене се образуват отровни и канцерогенни вещества и храната, макар и вкусна, води до затрудняване работата на жлъчката и дразнене на стомаха.

Подправките могат да имат много раздразнителна функция и при прекалена употреба нарушават сериозно работата на стомаха и провокират сериозни заболявания, затова трябва да се използват в минимални количества.

Саламите, кренвиршите и всички месни продукти съдържат голямо количество сол, стабилизатори и други вещества, които имат дразнещо действие и натоварват стомаха.

Колкото и да е полезна целулозата, и тя трябва да се приема с мярка, както и захарта. Преяждането с продукти богати на целулоза и захар води до подуване и чувство на тежест в стомаха.

Продукти, които имат в състава си мая, също не влияят добре на стомаха и предизвикват поява на излишни газове, подуване на стомаха и проблеми с храненето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати