Да пием ли вода, когато се храним?

Пиене на вода
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
Виж ››

СМненията по темата трябва ли да пием вода, докато се храним, са различни и аргументите, които се прилагат към полезността или вредата от пиенето на вода по време на хранене, са еднакво достоверни.

По време на хранене в тялото протичат различни процеси, така че е важно да знаем, кои са факторите определящи полезно или вредно в поемането на течности заедно с храната.

1. Когато се храним, в устата се отделя слюнка, богата на важни ензими.

Вода при хранене

2. Когато храната попадне в стомаха, от него се отделят стомашни сокове, които, освен че разграждат храната, я подготвят за тънките черва и ни предпазват от неволно погълнати бактерии.

3. Важен орган в процеса на хранене е и черният дроб. Голяма част от хранителните елементи биват пренасяни в него чрез кръвта, а след необходимата обработка се транспортират до всяка част от тялото. Той избира какво да се използва сега и какво да се складира за по-късно, а натоварен с тази важна роля черният дроб има нужда от доста вода.

Доказано е, че приемането на голямо количество вода може да попречи на правилното храносмилане, като наруши баланса на киселините в стомаха.

Ако храносмилането се влоши, тогава се образуват токсични елементи въпреки полезната храна, която сме хапнали.

Хранене

Специалистите съветват да не се приемат алкохол и газирани напитки с храната, защото те гарантирано влошават процеса на храносмилане.

Установено е, че приемането на вода преди и след хранене оказва положителен ефект върху храносмилането. Чаша вода 30 минути преди и след хранене поддържа тялото хидратирано и подобрява дейността на стомаха и червата.

Според д-р Майкъл Пико водата не разрежда стомашните сокове. Всъщност пиенето на вода по време и след ядене улеснява храносмилането. Водата, както и други течности разграждат и размекват храната, така храносмилателната система се справя с по-малко усилия при процеса на разграждане.

Според много специалисти, ако в чашата вода добавите малко ябълков оцет или лимонов сок, ще спомогне за бързото разграждане на храната.

Рейтинг

5 3
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати