Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Консервиране на моркови

Консервиране на моркови

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Консервирани моркови

Морковите са сред най-известните и употребявани зеленчуци. От дълбока древност за известни техните изключителни качества като хранителен и козметичен продукт. Морковите се добавят към всяка диета, за болни и здрави, за малки и големи, под всякаква форма, сурови, варени, печени, пържени.

Поради това е необходимо да имаме тяхна наличност през всеки период от годината. Лесен начин за съхраняване на морковите е консервирането. От морковите могат да се приготвят нектари, туршии, както и могат да се замразят във фризера.

Има един универсален метод за консервиране на моркови. Нужни са пресни зеленчуци. Те се измиват се и нарязват на кръгчета с дебелина 20—25 см. Бланшират се в посолена на вкус вода за около 5 мин. Нареждат се в буркани и се заливат с гореща заливка. Тя се приготвя в съотношение 500 мл вода, 15 г сол, 20 г захар и 30 мл 6%-ов оцет.

Моркови

Бурканите се затварят и се нареждат в съд с гореща вода. Стерилизират се за 20 мин. Когато са готови, се изваждат и се оставят за охлаждане на въздух. Получените моркови могат да се използват както за гарнитура към месни ястия, така и за приготвяне на салати.

Освен самостоятелно, морковите влизат и в състава на много туршии. Като например тази:

Туршия с моркови, зеле и карфиол

Необходими продукти: 1/2 кг моркови, 1 средно голяма зелка, 1 кг зелени домати, 2 средно големи глави карфиол, 1 голяма глава целина, 1 кг млади зелени камби, оцет, готварска сол

Моркови в буркани

Начин на приготвяне: Камбите и зелето се нарязват на средни по големина ивици, морковите - на колелца, а зелените домати се набождат на няколко места с голяма игла. Карфиолът се накъсва на цветчета, листата на целината се оставят цели, а главата се обелва и нарязва на кубчета. Всички зеленчуци се смесват и се объркват добре със сол.

На 1 кг от сместа се слагат една, една и половина с.л. сол. Полученото се разпределя в големи буркани, на дъното на които се поставят листа от вишна или дюля. Най-отгоре се слага кръстачка от дърво или венец от лозови пръчки, като се затиска с попарен с вряла вода камък.

Долива се оцет – 1 ч.ч. за петлитров буркан, и студена вода, която трябва да покрие кръстачката. Оставя се да престои. На третия ден се започва претакане на туршията. То се прави през ден, докато напълно втаса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Димитър
Димитър
07.12.2013 18:47
тези моркови гиганти ли са че дебелината им е 20-25см?
0
1