Полезен ли е кашкавалът?

Кашкавал
Закачалка за торби за боклук-24%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Закачалка за торби за боклук
19.00 лв.
14.50 лв.
Виж ››

За да разберем полезен ли е кашкавалът или не, то трябва да се запознаем както с неговите качества, така и с начина му на производство, дори ценовата стойност.

В по-голямата си част различните видове кашкавал съдържат висок процент мазнини и калории. Паралелно с тях обаче те имат и много калций, който има редица ползи. Линолова киселина - CLA (леноленова-), която се съдържа в тях пък намалява риска от рак, сърдечни заболявания и диабет. Тя спомага и за отслабване, като не позволява на мазнините да се натрупват.

Поради това за полезни се смятат мазните видове сирена със силен аромат и наситен вкус като фета, пармезан и синьо сирене. От друга, като вредни се определят кашкавалите с ниско съдържание на мазнини (18-20 %). Тези видове нямат типичния за кашкавала вкус и са практически без аромат. Те не предизвикват бързо засищане като другите и с тях може лесно да се преяде.

Сирена

Друга положителна черта, валидна като цяло за млечните продукти, е високото съдържание на калций и магнезий. Те се приемат за успокояващи продукти, защото отпускат мускулните влакна. А поради високото съдържание на мазнини се смята, че лесно могат да обуздаят “стресовия” глад.

Всекидневната употреба на кашкавал (до 15 г) действително може да допринесе за изгарянето на мазнините, съответно за намаляването на теглото. Доказано е, че продуктите, богати на калций, способстват за намаляването на теглото. Това обаче не означава, че кашкавалът може да се консумира в неограничени количества.

Видове сирена

Когато избирате кашкавал, трябва да имате предвид няколко особености. Не купувайте кашкавал, който е шупнал и е много тежък. Ако в пакета има мътна течност, няма етикет и производител, и не можете да видите ясно срока на годност - също.

Ако ли пък след покупката той има силно неприятна миризма, кисел или горчив вкус, странен (бял) цвят и малки дупчици след разрязване, то веднага го изхвърлете.

При кашкавала цената неминуемо се определя от качеството. Ако купувате евтин кашкава, то най-вероятно фирмата производител е съмнителна, с неконтролирано качество и непостоянен състав на продукцията.

По-вероятно е по-скъпият кашкавал да е по-добър от по-евтиния, който предполага по-лошо качество. Вече отдавна не е тайна, че в производството на кашкавал у нас се влага не само мляко.

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Eli Kapitanova
Eli Kapitanova
31.01.2020 11:06
Купувала съм кашкавал на най-различни цени,но не ми харесва,защото е солен или някаква миризма,а купувам един от 10 лева който е много вкусен,нормално солен и когато съм много гладна ям от него много ми харесва.
0
0
Маркова
Маркова
23.07.2014 23:38
Да попитам : Как сте с киселините? Ужас!!!
0
0