Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за сладко от зеленчуци

Идеи за сладко от зеленчуци

Сладко от люти чушки

Макар за някои сладко от зеленчуци да звучи твърде екзотично, истината е, че има прекрасни рецепти за различни зеленчукови сладка и конфитюри, които са подходящо допълнение към пържените филии или палачинки сутрин.

Чували сте за сладко от лук или от моркови или пък от люти чушки? Ние ви предлагаме три рецепти за сладко от зеленчуци. Доматите по своята същност спадат към семейството на плодовете или по-точно на плодовите зеленчуци.

Сладко от червени пиперки

Сладко от чили

Необходими продукти: ½ кг червени чушки, 120 мл винен оцет, 250 г захар, 1 ч.л сол, 1 ч.л черен пипер, дафинов лист, чубрица

Начин на приготвяне: Първо измивате чушките и премахвате семената и дръжките. Следва да ги нарежете на ивици и да ги сложите в подходяща тенджера. Към тях добавете всички останали продукти и сложете на котлона. Оставете да заври и намалете котлона – след половин час отдръпнете и напълнете в бурканчета, след което запечатайте.

Хубаво е преди това да махнете дафиновия лист. Ако обичате подправките, можете да експериментирате – вместо чубрица добавете любима ваша миризма.

Сладко от домати

Следващите ни две предложение са за сладка с домати – съответно с червени и със зелени. Може да ви звучи малко странно, но пък става вкусно и двете сладка са идеално допълнение към палачинки. Ето ги и двете рецепти:

Сладко от червени домати

Необходими продукти: 3 кг домати, 1 кг захар, ванилия, пакет локум, 1 ч.л лимонтозу, 5 бр. лукчета

Сладко от зелени домати

Начин на приготвяне: Първо измивате доматите и ги настъргвате. Следва да ги сложите на котлон и след като заврат ги оставете малко да се сгъстят и добавете захарта, лукчетата и локума, който сте нарязали на парченца. След това разбъркайте, за да се разтопи захарта и накрая, преди да свалите от котлона, добавете лимотузуто и ванилията. Затворете в бурканчета, докато сместа е още топла.

Сладко от зелени домати

Необходими продукти: зелени домати 1 кг, захар 1 кг, лимон 1 бр. и 1 или 2 ванилии

Начин на приготвяне: Попарвате нарязаните на по-едри парчета домати, след което ги смесвате със захарта и нарязания на кубчета лимон. Престояват така една нощ. На следващия ден ги варите, докато започне да се сгъстява по познатия на всички домакини начин с капка от сиропа върху суха чинийка – ако капката се задържи и не се разлее, значи е готово.

Добавяте ванилията 3 до 5 минути преди да изключите котлона. Насипвате в сухи и затоплени бурканчета, обръщате затворените бурканчета с капачката надолу и ги оставяте да изстинат. Прибирате на хладно и тъмно място – в килера или избата и когато дойде снегът, ще имате още един избор за неделните палачинки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest