gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Фъстъченото масло предпазва от рак на гърдата

Фъстъченото масло предпазва от рак на гърдата

Фъстъчено масло

Редовната консумация на фъстъчено масло намалява риска от появата на рак на гърдата с 39 %.

Това беше установено от изследователски екип от Вашингтонския университет по медицина в Сейнт Луис и медицинското училище на Харвард.

Учените са открили връзка между фъстъченото масло и появата на рака на гърдата при 15-годишни момичета и стартирали мащабен експеримент на тази тема.

При изследване, проведено между 1996 г. и 2001 г., са проучени 9039 американски момичета на възраст между 18 и 30 години.

Рак на гърдата

Крайните резултати показали, че момичетата, които хапвали фъстъчено масло и ядки два пъти седмично, намаляват с 39 % опасността от рак на гърдата.

Редица проучвания доказват, че закуската с фъстъци или фъстъчено масло поне четири пъти в седмицата намалява почти наполовина опасността от сърдечен удар.

Доказателства сочат, че фъстъците понижават лошия холестерол, помагат за намаляване на възпаленията в тялото и укрепват кръвоносните съдове около сърцето.

Учени от медицинския факултет към Харвардския университет изследвали в продължение на 12 години качествата на фъстъченото масло.

В експериментите им са участвали над 6000 жени, чиито хранителни режими са следени в продължение на години.

Фъстъчено олио

По време на изследването се откроила тенденция, според която консумацията на 30 г фъстъци и на една супена лъжица фъстъчено масло на ден пет пъти в седмицата, намалява опасността от поява на сърдечно-съдови заболявания с 44 %.

Най-ценната съставка във фъстъченото масло е веществото ресвератрол - естествен антибиотик, който действа противорирусно, противовъзпалително, защитава нервната система, забавя стареенето.

Фъстъченото масло е сред храните с най-високо съдържание на ресвератрол, като първенството се държи от червеното грозде и червените вина.

Фъстъченото масло трябва да се избягва от хората с установени алергии към фъстъци и бобови храни. Гранясалото фъстъчено масло може да доведе до отравяне с алфатоксини.

Фъстъчената паста освен в много рецепти за сладкиши се използва и в индийската кухня в съчетание с подправки и люти чушки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати