Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Най-популярните специалитети от руската кухня

Най-популярните специалитети от руската кухня

AdminAdmin
Администратор
95442k
Руска салата

Богатството на руската кухня се дължи на заимстването на голям брой от най-добрите ястия от различни чужди кухни. Още по времето на Иван Грозни е било модерно да се приготвя патица с трюфели.

Петър Първи е направил модерен бифтека и шницелите. По времето на руската императрица Екатерина Велика в страната имало много френски готвачи, които въвели в кухнята на Русия бульона-консоме, различни сосове и предястия.

Руски пирог

Руската кухня освен че заимства чужди ястия, обогатява кухнята и на други народи. Известната ни „руска салата” всъщност е заимствана от френската кухня, където името ѝ е „оливие”.

Руски катми

В руската кухня на особена почит са печивата. Знаменитият пирог, който символизира плодородното поле, може да се приготвя с разнообразни пълнежи – месни, рибни, зеленчукови. Той прилича на пай с пълнеж.

Бьоф Строганов

В Русия има предпочитания към всякакви тестени изделия, които могат да са със солена или сладка плънка. Такива са пелмени, чебуреки, пирожки.

Руският блин, който прилича на българските катми, е символ на слънцето. Той се поднася полят с растопено масло и солена плънка. Той е традиционно ястие за един от големите руски празници - Масленица, с който се гони зимата.

Руската кухня се отличава с месното си разнообразие. Ястия се приготвят от свинско, телешко, агнешко, птиче и дивечово месо. Едно от емблематичните ястия е Бьоф строганов.

Рецептата е измислена от готвача на граф Строганов, тъй като на графа му било трудно да дъвче месото. Приготвянете на този специалитет не е никак трудно.

Необходими са телешко филе - количеството е в зависимост от нуждите ви, малко брашно, 2 супени лъжици масло, 1 глава лук, сол, черен пипер, 2 супени лъжици сметана, горчица и 200 милилитра бульон.

Месото се нарязва на тънки и къси ивички. Подсушават се и се слагат в пликче. Сипват се няколко лъжици брашно и се осолява. Разбърква се с втриване, за да може месото да поеме.

Изсипва се в гевгир и се тръска, докато падне излишното брашно. В загрято масло се запържва месото. Когато е готово, се отцежда и се премества.

За соса лукът се нарязва на дребно и се запържва в същата мазнина. След това се добавя готовото месо, поръсва се с черния пипер и се разбърква.

След няколко минути се сипва бульонът, разбъркан със сметаната и горчицата. Всичко ври при непрестанно бъркане. След 5 минути ястието се сваля от котлона, захлупва се и се оставя 15 минути без да се отхлупва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest