Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Най-популярните специалитети от испанската кухня

Най-популярните специалитети от испанската кухня

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
паеля

В темпераментната кухня на Испания вероятно най-прочутата доматена супа е гаспачо. Родината ѝ е Андалусия. Няма една рецепта за приготвянето ѝ. Всяка домакиня в Испания готви различно, но всички рецепти ги обединява доматената основа.

Традиционни за испанската трапеза са месните деликатеси хамон и чоризо. Неразделна част от тази вкусна кухня са морските дарове. Испанците обожават морските дарове – октоподите, мидите и скаридите.

От предястията най-популярно е тапас - това са различни видове хапки и малки зеленчукови и месни ордьоври. Разновидностите може да са топли или студени.

Тортили

Тортилите също са много популярни в Испания - тънки питки, в които се завиват месо и зеленчуци.

Но това, без което не може испанската кухня, е прочутата паеля. Това ястие е известно по цял свят. Представлява гореща смес от ориз и различни добавки. Това могат да са морски дарове, месо, зеленчуци, подправки и всякакви други продукти.

За приготвяне на паеля с морски дарове са нужни 600–700 грама ориз, 2-3 домата, 100 милилитра зехтин, 1 зелена чушка, 1 ч.л шафран, 2 литра вода, 300 грама калмари, 1 червена чушка, 500 грама скариди, 1 скилидка чесън, 600 грама миди, 400 грама консервиран грах, 1 глава лук, магданоз и сол.

Най-популярните специалитети от испанската кухня

Скаридите се сваряват в подсолена вода. В друга тенджера се сваряват мидите. Двата бульона се смесват и се добавя шафранът. В дълбок голям тиган се загрява зехтина и се сипва дребно нарязания лук и чесън.

Доматите се обелват и се нарязват на малки кубчета. Нарязва се и зелената чушка и се добавят в тигана. Добавят се калмарите и всичко ври, докато намалее течността.

След това се сипва оризът и се запържва 5 – 10 минути. Залива се с бульона и щом заври, се оставя на слаб огън за 20 минути, като се разбърква и ако трябва, се добавя още бульон.

Скаридите се слагат около 5 минути преди оризът да е готов. Отделно се нарязва червената чушка и магданоза и се добавят в паелята.

Мидите и зеленият грах също се добавят, когато оризът е готов и е свален от котлона. Цялата паеля се покрива с алуминиево фолио да се задуши и след 5–10 минути е готова за сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Yonchev
Yonchev
10.05.2015 13:09
Тортията не е в никакъв случай тънка питка,по скоро е разновидност на нашия омлет,популярни са тортия кон пататас-с картофи,тортия кон себоя и пататас-с лук и картофи,тортия франсеса-само с яица.Тънките питки които споменавате са поскоро от арабската кухня.
1
0
Борис
Борис
06.10.2013 10:09
Уважавам каталунската кухня! Бил съм там миналата година и оттогава тормозя жена ми (и тя мен де) да готвим повечко нещица от испанската кухня :)
0
0
тути фрути
тути фрути
05.10.2013 19:24
тънките питки в които се завиват месо и зеленчуци се наричат ЕМПАНАДА,а тортия е съвсем друго.Осведомете се добре и тогава пишете.
0
2