Скачат цените на млечните продукти

Млечни продукти

В последните две седмици се наблюдава рязко повишение на цените на млечните продукти. Първи сигнали са рязък скок в продажните цени ни сиренето и кашкавала дойдоха от Пловдив. Според пловдивчани цените на обикновеното краве сирене, което до средата на септември се търгуваше срещу 5.5 лв./кг, сега се предлага за 7 лв./кг. Цените за килограм кашкавал започват от 12 лв./кг нагоре.

По думите на Боряна Дончева, която е член на управителния съвет на Асоциацията на млекопрозиводителите, действително има корекции в цените на всички млечни продукти в посока нагоре.

Причина за повишението на цените е намаляването на количеството на млякото. Според Дочева намаленото производство на мляко е пряк резултат от промените в климата в България през последните години.

Продължителните периоди на суша се отразяват неблагоприятно върху фуражите и пашата на животните, в резултат на което, намалява млеконадоя и качеството на млякото.

Краве сирене

Недостигът на мляко вече се усеща от някои от по-малките производители в бранша. Това се отразява и на изкупната цена на млякото, която в момента е около 0.80-0.85 лв./л, при нива 0.50 – 0.55 лв./л цена в началото на месец май.

Влияние в цената на млечните продукти оказва и повишената цена на вносното мляко. Обичайна практика на българските производители беше да се внася евтино субсидирано мляко от Унгария или Германия, но в момента цените на суровината и там са доста завишени.

Крави

Млекопроизводителите настояват за изготвяне на изцяло нова стратегия за развитие на бранша. В момента тенденцията е хората да си купуват все по-скъпи млечни продукти, а производителите да получават все по-малко за труда си.

Цялата печалба по веригата остава в ръцете на прекупвачите на мляко и това се отразява пагубно върху целия сектор.

Повишението на цените на млечните продукти в известна степен е продиктувано и от факта, че няма развитие по въпроса с кредитите, които фонд "Земеделие" е отпуснал за изхранване и запазване на стадата.

Следващата седмица представители на Българската асоциация на млекопреработвателите и млекопроизводителите ще се срещнат с Министърът на земеделието и горите проф. Димитър Греков.

В рамките на срещата ще се обсъди обещанието на министър Греков за субсидии за млекопроизводителите на база глава добитък.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати