Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Най-популярните специалитети от арабската кухня

Най-популярните специалитети от арабската кухня

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Арабска кухня

В арабската кухня се използват предимно телешко, агнешко, козе, птиче месо, бобови култури, ориз, зеленчуци, консервирани и пресни плодове.

Свинското месо е табу в арабската кухня, но се приготвят чудесни ястия от риба, яйца, млечно-кисели продукти. Много използвани са подправките, и то в големи количества. В арабските страни дори кафето се пие с подправки вместо със захар.

Използват се лук, чесън, маслини, лют червен пипер, канела и много зехтин. За арабската кухня е характерна топлинната обработка на месото без използване на мазнина. За целта тиганът се загрява до 300 градуса. Така месото образува златиста коричка, щом се допре до нагрятата повърхност и така сокът не изтича и до остава сочно.

Голяма популярност имат месните супи с фасул и ориз, грах, картофи. От основните ястия най-разпространени са задушеното и печеното месо – пилешко или агнешко. Популярна е и кашата от пшенично брашно, известна като бургул.

Адана кебап

Несравнимо е и агнето, пълнено със стафиди, ориз, бадеми и подправки или пилаф от овче месо с ориз, фурми и бадеми. Сладките питки „айеш” заместват хляба и се приготвят с брашно и кисело-млечен продукт. Традиционни са месните ястия като куба - варени топчета от месо или риба с добавка от подправки, както и яхни - задушено месо със зеленчуци.

За приготвянето на задушено пиле с фурми са необходими следните продукти: 1 пиле, 700 грама лук, 200 г фурми, 650 милилитра пилешки бульон, 1 с.л. брашно, 1 с.л олио, 5 с.л. лимонов сок, 1 пръчица канела, 1.5 ч.л. млян джинджифил, 1 ч.л. ким, половин ч.л. куркума, 50 г бадеми, 20 грама кориандър, лют пипер, черен пипер, сол.

Тажин

Начин на приготвяне: Пилето се наръсва с черния пипер, солта и брашното. Запържва се в загрята мазнина на среден огън за около 15 минути. По удобно е ако пилето се нареже на парчета, но те трябва да са еднакво запържени.

Месото се премества в друг съд, а в мазнината се запържва лука, подправя се с канелата, кима, джинджифила, куркумата, лютия пипер и се разбърква, докато ароматите се смесят напълно.

Залива се с бульона и 3 с.л. лимонов сок. Огъня се засилва и щом кипне, се захлупва за 15 минути на слаб огън. След това парчетата пиле се нареждат върху лука.

Когато отново кипне, пак се похлупва за 25 минути, след което месото и лука се премества в друг съд и се покрива с фолио. Останалият в тигана сос се кипва, докато се сгъсти.

Добавят се фурмите, 2 с.л. лимонов сок и се кипва на тих огън. Със соса се залива месото и се поръсва с парченца запечен бадем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest