Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Най-популярните специалитети от мароканската кухня

Най-популярните специалитети от мароканската кухня

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Рибен тажин

Кухнята на Мароко е една от най-популярните в света. Невероятните съчетания на подправки правят ястията много екзотични и ароматни.

В крайбрежните райони на Мароко са много популярни ястията от риба и морски дарове – сочни тигрови скариди, запържени с подправки и бяло вино или калмари в пикантен сос шермула.

Този сос се използва и при приготвянето на кокошка или телешки дроб. Той е на основата на лимонов сок и зехтин, смесени с чесън, кориандър, зелен лук, кимион и едра сол.

Батбути са малки питки с мая, които заместват хляба. Могат също да се приготвят с различни пълнежи – зеленчукови, месни, а могат и да сладки и да се използват за десерт.

Мароканска кухня

Най-използваният съд за готвене е тажин. Представлява глазиран глинен съд с висок и стеснен в горната част капак. Името се използва за съда и за ястието, приготвено в него.

Тажин може да се приготви в три варианта – единият е пилешки, със солени лимони, шафран, фурми и орехи. Рибен тажин се приготвя от различни видове риба и морски продукти с домати, зеленина, стафиди, мед и бадеми. Месният тажин се приготвя от овче месо, лук, фурми, сини сливи и орехи.

Пастилята е трудно за приготвяне ястие, което е основано на контраста на вкусовете. Между многобройни съвсем тънки пластове пържено тесто се слага пълнеж от месо – гълъбово, пилешко, риба, морски дарове и бадеми, канела, варени яйца, зелении и подправки.

Гайин ел гхалми е гулаш с овче месо. Можете да го приготвите сами.

Гулаш с овнешко

Необходими продукти: 500 грама овнешко месо, 5 скилидки чесън, 2 глави лук, сол, черен пипер, 2–3 дафинови листа, 4-5 карамфилчета, малко магданоз, щипка шафран, канела на върха на ножа, 2 домата или 3 с.л. доматено пюре, 100 грама стафиди, 50 грама бадеми.

Начин на приготвяне: Месото се нарязва на парчета като за гулаш и се запържва в дълбока тенджера. Добавя се счуканият чесън, дребно нарязаният лук, солта, черния пипер, дафиновите листа, карамфила, накълцаният магданоз, шафранът, канелата, нарязаните на дребно домати или доматено пюре и всичко се задушава за десетина минути.

Долива се вода, колкото да покрие всичко, похлупва се и се оставя за 1 час на котлона, като се разбърква, докато месото не омекне. Предварително накиснатите стафиди и запечените бадеми се добавят в тенджерата с месото.

Всичко се разбърква добре и се пресипва в тава. Слага се за 15 минути в предварително загрята фурна, докато се запече леко отгоре. Сервира се поръсено с магданоз и украсено с половинки твърдо сварени яйца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest