gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Състав на маргарина

Състав на маргарина

Маргарин

Маргаринът бива изобретен през 1869 г. от френски химик. Той се появява на бял свят като заместител на скъпото и дефицитно тогава масло. В началото той бил твърд бял и лъскав. В състава му влизали говежди мазнини, мляко и парченца овче и краве виме.

През първите години на миналия век обаче химиците са открили начин да сгъстят течни масла с хидрогени. Това става с помощта на метални електроди и топлина. Така постепенно към състава на маргарина започнали да се добавят растителни и рибни масла.

Днес в състава на маргарина влизат около 80% мазнини, 16-17% вода и остатъкът до 100% са микронутриенти (витамини А, Е, D), технологични подобрители – емулгатори, стабилизатори, оцветители, готварска сол и др.

Някои продукти могат да имат по-ниско мастно съдържание – 40-60%, като съответно са с по-високо съдържание на вода. Това са т.нар. халварини. Поради по-ниската си енергийна стойност се считат за диетични. Те дори биват препоръчвани от лекарите като заместители на животинските мазнини.

Това, което често се премълчава за съдържащите се продукти в маргарина, е наличието на антиоксидантите Е 320 и Е 321, които са канцерогенни. Освен това маргаринът съдържа и фосфатидни концентрати, които разрушават червените кръвни телца. Именно тези елементи правят този продукт не само негоден, но и вреден за консумация спрямо здравето на потребителите.

Състав на маргарина

Но да проследим и процеса на производство.

Реално олиото или другата използвана растителна мазнина е течна. За да се превърне тя в твърда маса, продуктът се загрява до много висока температура под налягане. В сместа се вкарва водород при наличието на никел /и алуминий като катализатори.

Когато водородните молекули се свържат с въглеродните, се получава желаната твърда маса – маргарин. Следват редица процеси, като избелване (много подобен на избелването на прането), оцветяване, прибавяне на консерванти, парфюмиране и понякога добавяне на витамини.

При това производство има няколко плашещи момента. Изключително интензивното загряване и последваща обработка на олиото разрушава всички витамини и минерали и променя състава на протеините.

От друга страна жизненоважните мастни киселини се променят, а понякога дори се превръщат в антагонистични съставки, т.е. вместо полезни, стават вредни. Липсата на тези мастни киселини доказано допринася за нервните и сърдечни заболявания, артеросклероза, кожни заболявания, артрит и рак.

Субстанцията маргарин е изкуствено създадена и е непозната на тялото. То я третира като чужд обект и количеството, което не се изхвърля, а се наслагва в мастните клетки.

Най-лошият момент при производството е наличието на никел. Той остава в маргарина. Никелът не може да бъде филтруван изцяло, независимо от използвания метод. А най-разпространеният и евтин метод е да се използва равна смес от никел и алуминий. Тези елементи дори в малки дози са канцерогенни.

Един метал може да замести друг и да го измести от биологичната система, така че има голяма вероятност никелът да се състезава с друг, всъщност жизненоважен метал от ензимната система на тялото и да допринася за недостатъчност на витамин B6. Спрямо тази вреда на заден план остават и всички други консерванти и оцветители, които рушат организма.

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Бойчо Николов
За да "сверим часовника " да попитаме производителите на маргарин.
0
0
Виолета
Виолета
11.10.2013 12:36
Като цяло съм съгласна. Не ползвам маргарин от години. Единствено и само масло, зехтин и олио /също не особено полезно след двойно рафиниране/.
Не съм химик и не твърдя, че познавам тези процеси, но този пасаж нещо куца:
"Изключително интензивното загряване и последваща обработка на олиото разрушава всички витамини и минерали и променя състава на протеините."
Какви протеини в мазнините?
4
0
cveti_stoeva@abv.bg
cveti_stoeva@abv.bg
10.10.2013 15:34
Не консумирайте!
0
2